Tjeders whisky

Bara whisky

En 21 YO Glenrothes från The Maltman

En blindprovad whisky. Noterna nedan är helt blinda.

Doft: alkoholstark, liksom stabbig sherrylagring. Känns som någonstans i spannet 12–18 år. Mycket stängd doft. Jag hittar godiset sockerbitar, vindruvsskal och varm koppar. Runt en 55%? Till och med mer?

Smak: Stängt, svårt: alkoholstark sherry, detta måste vara single cask. Silkeslen munkänsla efter en tid i munnen. Farinsocker; fernissa; svarta, vinbär kanske? Rejäl fruktighet men svårt att hitta vilka frukter.

Sherryvrålare.

Eftersmak: sockrig, en liten touch tändsticka i början. Skirat smör. Svarta vinbär definitivt här.

Med vatten: minerala toner har kommit in, och en skön liksom krutig kryddighet. Mycket kraftiga sherrytoner, detta måste ha varit ett first-fillfat. Om detta är en officiell buteljering är det GlenDronach, om en oberoende buteljering har jag ingen susning, det är så mycket fat här. Whiskyn blir mycket bättre vattnad. Smaken har också den växt, med en del kakao och någon kladdig kaka med frukt i. Kryddnejlika, kanske? Värst vad jag var osäker idag då. En del tanniner nu också, kan mycket väl ha varit ett fat av spansk ek. Eftersmaken betydligt bättre med vatten: avslagen Coca-cola (minus sockret), svag fernissa, svartvinbärsjuice.

Sammanfattning: Detta inget jag precis gör vågen över, men en kraftig sherrylagring med mycket fat och rejält med ”punch” i. Jag landar på en 15–18 år, single cask, first-fill sherry.

Detta var äldre än jag trodde, men inte mycket. En Glenrothes 21 YO single cask från en sherry butt på 51,5% från den skotska oberoende buteljeraren The Maltman, lagd på fat oktober 1996 och buteljerad i januari 2018. Fast det vet du ju redan, även om jag inte visste det när jag skrev det ovan. Fatet gav 534 flaskor. Länk till whiskybase här. Jag brukar inte vara någon stor vän av Glenrothes: jag hittar för det mesta bara ”SHERRYBOMB!” och sedan inte någon vidare kul whisky mer än bara fat. Denna var lite samma sak.

*

Tack till Lotte V för detta blindskott!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén