Tjeders whisky

Bara whisky

Om mig

Jag heter David Tjeder och har druckit whisky sedan någon gång i mitten på 1990-talet. Det var dock inte förrän någonstans runt år 2009 eller så som intresset blev riktigt intensivt. Jag använder denna blogg för att skriva om whiskies jag har provat, saker jag läser om whisky, och funderingar om…whisky. Bara whisky, helt enkelt. Jag gör en massa annat också, som inte har med whisky att göra – vi kan dra till med saker som historiker, genusforskare, feminist, antirasist, båt- och skärgårdsentusiast, glad amatörlöpare och matlagare – men på den här bloggen är jag först och främst en whiskyentusiast.

10 Kommentarer

  1. Lars Hansen 7 mars 2015

    Trodde aldrig (?) jag skulle säga att svensk whisky behövde en blogg till, men det här bara osar kvalitet. Lite som något från Springbank.

    Jag ser fram emot att låna dina rader som inspiration och gillar att de numeriska poängen ligger i något hörn och skäms.

    Lycka till!

  2. David Tjeder 9 mars 2015

    Stort tack, Lars, vad glad jag blir! Och referensen till Springbank träffar alldeles rätt i mitt hjärta. <3

  3. Caroline 10 juni 2015

    Hej David, kan jag nå dig med en nyhet via mail? Maila mig gärna: caroline(a)colerelations.com

  4. Emil 9 augusti 2016

    Hej. Smakat Bowmore white sands? 17år. Annars kan du få ett prov av mig. Jag gilla den inte, då tyckte jag Black Rock var mkt godare. Hur många år är Black Rock?

    Mvh

  5. David Tjeder 10 augusti 2016

    Hallå Emil. Black Rock är en NAS, No Age Statement, så man vet inte hur gammal, men gissningsvis någonstans 6–8 år eller så, skjuter jag helt från höften. Provar gärna White sands, har faktiskt inte provat den!

  6. Henrik Andersson 13 april 2018

    Din favvo whisky då vilken är den? Eller om du har många att välja på vilka är de fem du gillar bäst?

    • David Tjeder 13 april 2018

      En omöjlig fråga, man måste svara utifrån destillerier eller utifrån prisklass. Jag gillar generellt saker som görs på Springbank, brukar starkt uppskatta Benromach, även Bunnahabhain, särskilt de orökiga. Craigellachie är också en älskling. De få Inchgower jag har smakat har imponerat. I prisklassen typ 400-600 är Benromach 10 och Ardbeg TEN svårslagna. Old Pulteney 17 YO är annan personlig älskling. Om fem-tio år, kanske till och med tidigare, kommer Box/High Coast sopa banan med många skottar.

  7. Henrik Andersson 13 april 2018

    Hur är det med whisky och temperatur? Vid vilken temperatur ska whisky helst avnjutas eller är det olika beroende på olika sorter?

    Drycker som serveras kalla frammanar inte smak och doft på samma sätt som de som är tempererade. Konjak ska ju exempelvis värmas i handen när den hällts upp i kupan.

    • David Tjeder 7 maj 2018

      Missade denna kommentar, Henrik, förlåt för det! Rumstempererad, brukar man säga; ofta kan få ut lite mer doft- och smaknoter om man försiktigt värmer glaset i handen, men jag brukar undvika det vid provning för bloggen eftersom det är så svårt att veta hur mycket man ändrat temperaturen på det som är i glaset.

Lämna en kommentar

© 2018 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén