Tjeders whisky

Bara whisky

En tioårig single cask från Smögen

En ny single cask från Smögen! Fat 12/2013 var oloroso sherry hogshead som just efter tio års lagring nu har tömts och buteljerats. Fatet gav 361 flaskor varav hela 360 stycken ingår i morgondagens släpp på Systembolaget. Alkoholhalten ligger på 60,3%, priset är 1200 kronor minus två.

Då kör vi!

Doft: det är viktigt att inte ha bråttom med whisky. Helt nyupphälld var denna ganska stängd och kändes ung. Nu har det gått en 20–30 minuter och skillnaden är enorm. Härliga frukttuggummin och svårbestämd citrus, men framför allt: den kraftigaste valnötsdoften jag någonsin känt från en whisky. I georgisk matlagning kör man mycket med mortlade valnötter som blir som en pasta. Det är gudomligt gott. Det här är åt det hållet. Här finns också limesaft och malt, och ett oväntat milt underliggande torvmuller som säkerligen kommer explodera med vattning. Kanske salmiak också. Väldigt härlig dominans av valnötterna.

Smak: den funkar på fatstyrka även vid större sippar, härligt. Mycket rökigare här, och mer mörk sherryfruktighet. Med tid i munnen underbart oljig munkänsla. Ljus choklad. Tillbakahållen men mycket tydlig sherryprofil och den lirar mycket bra ihop med röken.

Eftersmak: chokladmousse gjord på mörk choklad. Rejäla rökmattor, mer lite rost och metalliska inslag. Körsbär? Kråkbär? Någon sylt på bär är det. Jag tror körsbär faktiskt.

Med vatten: vi tar en rejäl skvätt, ingen anledning att knussla med 60,3% och tio år gammal. Aprikos tittar fram, och bränd lera/lerkrus. Röken är tydligare men vrålar inte. Är detta kanske den första riktigt vackra Smögen? De brukar kännas så otämjda och häftiga i sitt sätt att gå på knockout. Den här visar en lugnare sida av destillatet. Om någonsin ”välbalanserad” och ”sherrybomb” kunde gå hand i hand var det väl här. Smaken har mer syrlighet (lime, apelsin), definitivt mer av rökvrål och en del chili i botten. Inte fullt så liksom stramt vacker som doften men ack så god. Eftersmaken har enorma mängder spearmint, rejäl rökighet och barbecuesås. Ännu mer vatten lugnar besten även på smak och eftersmak. Denna tål mycket stora mängder vatten.

Sammanfattning: som vanligt imponerar Smögen. Särskilt roligt är det att prova Smögen med lite ålder på. Boxningshandskarna kanske inte är helt avtagna än, men denna whisky pekar mot att även Smögen med all sin torvbrötiga rökighet kan vara vacker och balanserad. En imponerande och mycket god whisky. 87 poäng.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén