Tjeders whisky

Bara whisky

Boxbonanza med Selected Swedes

När oberoende buteljaren Selected Malts släpper svensk whisky skriver de Selected Swedes. Roligt! Förra året släppte de tre 8 YO single casks från Box (High Coast). De var goda utan att vara exceptionella. Nu är de tillbaka med fler single casks fyllda 2011, fat som hunnit fylla nio år. Denna gång har de buteljerat whiskyn i flaskor om 20 centiliter och släppt det hela som en låda med namnet 3 cask adventures. 60 cl 9 YO single casks från High Coast, tre olika sorter, och priset är en tusenlapp (minus en): knappast ett pris att hojta om alltså utan fullt rimligt. Också ett väldigt roligt sätt att få tre whiskies av ungefär samma ålder men med olika ”recept” att jämföra med.

Utgåvan är på 919 flaskor, alkoholhalten har uniformt lagts på 52,9% (perfekt för jämförelse och mycket bra att inte köra på vrålande fatstyrka!), åldern är som sagt nio år. Nu kör vi!

Box 2011 Hungarian Oak 9 YO

Här har du denna i whiskybase.

Doft: sot, gräs, hö, gröna winegum och torkad blombukett. Rejält rökig doft för att vara Box / High Coast! Mycket ljung, en del tjärpapp. Kåda. Underbar doft, skitig och vackert mångfacetterad på samma gång.

Smak: oljig inledning, och väldigt mycket sotig rök. In kommer så mintpastiller, en mycket tjock och härligt smutsig rökighet och något som varken är gräs eller hö men liksom grönt – och gott. Fan att jag inte kommer på vad det är.

Eftersmak: dundrande rök mullrar över oljigheten hos rökt fisk, rejält maltiga toner och den där liksom sprittande kryddigheten som annars hör ryewhiskey till.

Med vatten, intryck mer än analys: poff så försvann röken (eller så är det för att jag nosar efter ex-Islayfatet ovattnat). Ljung och torkad blombukett dominerar. Jag älskar denna doft. Smaken har massor av rök kvar, och nu hittar jag också hur mycket saltlakrits som helst. Som i, enorma mängder – underbart. Eftersmaken är så härligt oljig, torvig och rökig att jag aldrig skulle ha gissat High Coast på detta blint. Ett underbart monster.

Sammanfattning: det här är sannolikt den bästa whisky jag har smakat som legat uteslutande på nyek. Jag minns inte i rappet vilken ek den där ungerska eken är men har upplevt detta även från privatfat från Box, att det ofta blir bra i de där faten av just ungersk ek. Detta är en kraftig whisky, en oljig och både mogen och lite rå whisky. Som en rökig rye. What’s not to like? Mycket bra. 88 poäng.

Box 2011 Islay barrel 9 YO

Här är denna i whiskybase.

Doft: mycket mer stängd. En ganska mild rök möter tutti frutti-godis, eller faktiskt mer bestämt: Ferraribilar (någon godissyntetisk hallonton). Betydligt oljigare än den ungerska eken. Torkat äpple. Med tid i glaset: inte alls stängt. Fin vanilj, fläderblom och en nästan parfymig rabarberton, om de ordet överhuvudtaget går att kombinera. Jättefin, verkligen jättefin blev den med tid i glaset.

Smak: rökigare och yngre än doften – mer Islay och mindre Box… Askig rök, som dagen efter rejäl skogsbrasa. Citron eller snarare grapefrukt. Gott, men mer ensidigt än den komplexa doften. Mer av en rökare att lite tanklöst sippa på än djupanalysera. Jag sätter 1000 spänn på att fatet hade innehållit Laphroaig, för detta skriker Laphroaig.

Eftersmak: härlig torvighet inleder, och den där allmänt smutsiga tonen som finns hos Islays rökare (minus Kilchoman). Svagt metalliska toner. Stall.

Med vatten, intryck: härlig, men mindre mångfacetterad och lite mer ”Islay”. Smaken är istället bättre nu, om än på ungefär samma toner som tidigare. Eftersmaken är också den bättre med några droppar vatten: mer Islaymullrande rökig, nästan lagavulinsk.

Sammanfattning: en bra rökare. Doften med tid i glaset är riktigt bra. De båda andra är dock i min gom helt överlägsna mot denna riktigt trevliga whisky. 86 poäng.

Box 2011 Sherry hogshead 9 YO

I whiskybase hittar du denna whisky här.

Doft: alltså, underbart. Om man gjorde en pasta av mosade valnötter och hällde smält smör, mjölkchoklad och konserverad aprikos i sockerlag över det hela skulle man landa typ här. Så skönt med en välbalanserad sherrybomb: inte bara en massa vrålande sherry och ingen svavlighet alls, bara…vackert, inte vrålande. Nio år på hogshead borde vara kort tid, men detta är helt redo för flaska. Detta är något man kan sitta och nosa på i timtal. Det är helt sanslöst att det bara är nio år gammalt.

Smak: inledningsvis något tunnare munkänsla än den smöriga ton som doften lovade. Men det är inte omogenhet utan kraftigare chokladtoner och rejält med både kanel och kryddnejlika. Fat av spansk ek månne, de brukar kunna ha denna enorma kryddkraft? Apelsin. Med tid tjocknar whiskyn rejält i munnen och blir krämigt smörig: detta är buteljerad dyr chokladmousse.

Eftersmak: mynta, kakao, svårfångad kryddighet, apelsiner med kryddnejlika i. Kanske något kort.

Med vatten: jösses. Någon ton som av lerkrukor/bränd drejarlera har tillkommit. Russin. En tydligare vaxighet nu också. Den här doften är banne mig to die for. Smaken är bättre än tidigare, fortsatt mycket kraftig och mycket kryddigare än doften: rejält mörk choklad, kanske att tobak tillkommit. Definitivt finns här nu också läder. En stor smak, en krävande smak. Eftersmaken är underbart torr: kakaopulver, mörka frukter där någon stulit precis allt socker ur dem, glöggkryddor. Kontrasten mellan den nästan sötklibbiga doften och den supertorra eftersmaken är fantastisk.

Sammanfattning: alltså, de här buteljeringarna visar verkligen vart skåpet är på väg. Box med bara lilla skvätten mer ålder imponerar rejält. Före vattning skrev jag om denna sherrylagring: ”88 poäng, men hänget är uppåt snarare än nedåt”. Med vattning går jag inte en utan två poäng upp: 90 poäng. Detta kan vara den bästa Box jag har provat. Det sherrytokiga Sverige kommer älska detta.

Slutreflektion: 919 set finns, detta är 9 YO single casks från Box/High Coast, whiskyn är rejält imponerande: hur i hela friden är denna låda inte slutsåld än?!?!?

*

Denna bloggpost bygger på samples jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén