Tjeders whisky

Bara whisky

Vad är en batch?

Jag fortsätter ge er små förhandsglimtar av whiskyordboken jag skriver på. Idag tar jag mig an den inte alldeles okomplicerade termen batch.

Termen batch kan i whiskysammanhang betyda två olika saker: 1) en destilleringsomgång whisky i traditionella kopparpannor (pot stills). 2) en specifik blandning av fat som buteljerats till en whisky som ges ut mer än en gång; varje ny fatblandning som buteljeras kallas för en batch.

För den som arbetar med produktionen av destillat på ett destilleri används termen oftast i den första betydelsen; bland whiskyentusiaster används lika uteslutande termen i den andra betydelsen.

Batch i betydelse 1) ovan. När man vid ett givet destilleri mäskar in, jäser, fyller lågvinspannan med mäsk från jäskaren, destillerar mäsken till lågvin och slutligen tar lågvin samt huvud och svans från tidigare destillationer till spritpannan för en andra destillering och skär hjärtat utgör detta en batch. Traditionella kopparpannor innebär alltid batchdestillering, till skillnad från kontinuerlig destillering i kolonnpannor.

En batch destillerad sprit ger olika mycket färdig new make (destillat) beroende på en rad olika faktorer: mängden ingående gröpe, skärningspunkterna, jäsningstider, hur högt man väljer att fylla sina pannor, storleken på pannorna, med mera. Varje batch med destillat samlas i sprittanken där den blandas med destillat från andra batcher innan det tappas på fat. (Det är mycket mycket ovanligt att ett fat fylls med sprit från en enda batch.)

Batch i betydelse 2) ovan. Batcher avser i denna mening utgivning av ”samma” whisky vid mer än ett tillfälle. Detta innebär försök att göra en likvärdig *vatting av flera fat. När ett destilleri ska ge ut en av sina standardwhiskies blandas många olika fat samman i en stor tank eller ett stort fat: på engelska, en ”vatting tank” om den är av metall eller en ”vat” om det handlar om ett jättefat av ek. En sådan blandning kallas alltså en vatting. Ibland skickas den blandade whiskyn tillbaka på fat en tid, så kallad *marrying. När en vatting väl buteljeras byts terminologin: den utgivna whiskyn utgör nu istället en batch. Egentligen vore termen vatting mer exakt än batch för denna andra betydelse av termen. Det är dock förståeligt att branschen inte vill använda det, då ”vatting” kan leda tankarna till ”vatted malt”, vilket gör att kunden kanske tror att det inte är singelmalt i flaskan.

Utmaningen för den som är anställd som master blender är att få till precis samma doft och smak på nästa blandning av fat, så att din älskade Glenwhatnot 12 YO ska dofta och smaka likadant oavsett om du köper den 2014 eller 2017. Notera att när du inhandlar nya buteljer av Glenwhatnot 12 YO år efter år efter år är det alltså inte samma whisky du köper, eftersom de ingående faten kommer att vara olika för varje ny batch som ges ut.

Whisky som buteljeras mer än en gång är i praktiken alltså alltid blandad i batcher. Det behöver dock inte betyda att den är utgiven i batcher. Destillerier tenderar att endast undantagsvis ange batchnummer på etiketter och/eller förpackningar. (För de riktigt nördiga kan en leta buteljeringskoder som finns tryckta direkt på glaset på i princip alla whiskyflaskor. Dessa är dock ofta svåra att tolka.)

För en hel del whisky finns dock batchnummer utskrivet på etiketterna. Detta gäller – till exempel – för Amruts whiskies, Bunnahahbahains buteljeringar för taxfreemarknaden, och de fatstarka versionerna av Laphroaig 10 som ges ut varje år. Det kanske mest kända exemplet på batchutgiven whisky är Aberlour a’bunadh, utgiven i batcher sedan den lanserades år 2000. Där har man också varit tydlig med att man inte vill få till en konsistent produkt som ska dofta och smaka exakt likadant från batch till batch.

Aberlour a’bunadh, batch 50. Som all whisky från traditionella kopparpannor har denna destillerats i batcher. Som få whiskies också utgiven i batcher.

För en ultranörd som jag själv vore det önskvärt att fler destillerier kunde sätta ut batchnummer på sin utgivna whisky. Det skulle underlätta undersökningen av *batchvariation för oss vanliga dödliga som inte har ett smak- och doftminne från helvetet. Det vore också trevligt, om än kanske inte nödvändigt, om branschen kunde använda ett enhetligt system för att benämna sina batcher. Långt ifrån alla destillerier som ger batchnummer gör nämligen detta i form av romerska siffror. Tittar man på till exempel Craigellachies officiella buteljeringar har de batchnummer som 78–SC33, vilket knappast avslöjar något om huruvida det handlar om batch 1 eller 44. Jag äger en flaska Aultmore 21 YO på vilken det står ”Batch no 00107”. Jag gissar att det ska tolkas som att det är batch 7. Batch 107 är det hur som helst definitivit inte. Aultmore kan omöjligen redan ha sålt loss så många som 106 batcher av sin 21 YO; den lanserades så sent som 2014.

Box destilleris första batch av Dálvve kan användas som exempel på de båda olika betydelserna av termen batch. Den whisky som släpptes hösten 2016 heter Dálvve batch 1. Dálvve batch 1 består av 14015 flaskor.

Men whiskyn till Dálvve batch 1 har förstås en gång varit mältat korn som har mäskats, jäst och destillerats i kopparpannor. Den processen har som framgått ovan genomförts i batcher. För Dálvve batch 1 (betydelse 2 av termen) har man använt batcherna (betydelserna 1 av termen) 27B, 40B–102B, 104A–104B och 129B–138A från 2011 års destillering. Dàlvve batch 1 består sålunda av whisky destillerad i, om jag räknat rätt, 143 batcher.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén