Tjeders whisky

Bara whisky

En god blindprovad och felgissad whisky

En bekant i whiskyvärlden hörde av sig och frågade om hon fick skicka lite sprit. Eh, ja tack sa jag. Detta är ett av de sju blindprover hon skickade till mig. Vi väntar med facit till efter noterna, så ni får vandra med mig längs med felgissandets långa gångar.

Doft: alkoholstarkt; väldigt stängt. Grapefruktzest, mörka vindruvor (men inte vinöst alls), härligt surettrig kryddighet och en oljighet som jag tänker mig uppstår om man blandar lika delar cykelkedjeolja, matolja och pressad citron. Nu vet jag ju att det fanns Craigellachie med i paketet Lotte skickade vilket kanske lurar mig, men jag tycker detta doftar som en rejält fatstark Craigellachie, kanske något snällare variant av Craigellachie. Ålder någonstans mellan säg 14 och 18 år. Definitivt bourbonfat. Småkakan drömmar, också, och gräs.

Smak: inte alls så alkoholstarkt som jag trodde, först, men jo, nog ligger detta uppåt en 52–55%. Inleds först mjukt, ganska sött (hermesetas) och gräddigt. Övergår sedan i något mer aggressivt: grape, urlakad vanilj, motorolja, kraftig citrus, den där grapen är nästan det vita på en grapefrukt.

Eftersmak: lätt sprittouch i starten, sedan ljusa vindruvor, krusbär, rejäla sjok med bitter engelsk apelsinmarmelad med ännu mindre socker i än vanligt. Kraftig oljighet. Detta är whisky au naturel, jag är rätt så bombsäker på att det är single cask och fatstark, refill bourbon hoggie, kanske från SMWS eller Cadenhead’s. Riktigt, riktigt härlig whisky.

Med vatten: ibland hamnar verkligheten emellan och sätter käppar i hjulet: jag kom aldrig till att vattna denna. Synd på så rara ärtor.

Sammanfattning: Jag älskar ju sådan här whisky, men det är verkligen inget för nybörjare. Ett orökigt rätt kaxigt destillat har legat på ett ganska trött fat och hamnat i tonåren, man har inte gjort någon finish, inget alls, bara låtit whiskyn långsamt utvecklas. Jag tror SMWS Craigellachie säg 18 år på 55%. Poäng är extra svårt med sådan här whisky. För mig är detta himmelskt, sådär en 88 poäng eller så.

Detta visade sig vid titt i facit som Lotte skickade med vara en Longmorn från Adelphi, på 51,8% och 22 år gammal. Länk till whiskybase har du här, där det mystiskt står ”dark refill sherry casks”, i plural, om fattyp. Det låter flummigt, inte som något Adelphi själva skulle säga. Det torde ha varit klart mer än en ”re” i refill, för jag var som synes ovan bombsäker på att detta var ett bourbonfat. En flaska är din för ungefär €120, vad det verkar. För det priset skulle jag definitivt hugga en.

Så, Longmorn – har inte provat många men det jag har provat har jag gillat – och Adelphi – har provat många och tokälskat alla, kanske den mest högkvalitativa oberoende buteljeraren i Skottland. Vackra buteljer där informationen är skriven med så få punkter att man behöver förstoringsglas för att kunna läsa fatnumret. Såhär:

Gott!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén