Tjeders whisky

Bara whisky

Timorous Beastie 40 YO

Den välrenommerade oberoende buteljeraren Douglas Laing ger ut en blended malt som heter Timorous Beastie. Den innehåller alltså bara maltwhisky, men från flera olika destillerier – en sådan whisky som förr kallades vatted malt. Ja, det är mer specifikt än så just med ”Beastien” – just den innehåller enbart maltwhisky från destillerier i regionen Highlands. Den finns förstås i en rad olika utgåvor. En av dem är en 40 år gammal whisky. Den buteljerades 2016 i en upplaga av 1080 flaskor på imponerande 54,7%. Jag köpte en flaska då, samplade upp den, njöt i stora drag av de typ tio centiliter jag fick över, och var galet imponerad av whiskyn. Jag skrev aldrig noter på den. Men så hittade jag ett litet sample på 3 cl i gömmorna.

Jag skriver sällan eller aldrig upp vad jag har köpt whisky för, men tydligen gick en flaska loss på £199 back in the day – ett riktigt bra pris för en fyrtioåring, får en lov att säga. Fyra destillerier som vi vet är med i mixen är Glen Garioch, Blair Athol, Dalmore, och Glengoyne, men om det också finns mer destillerier i denna whisky är okänt. Det verkar dock osannolikt, med en så liten utgåva. Idag har priset på buteljeringen blivit betydligt högre, i enlighet med den märkliga logik som gäller i whiskyvärlden – precis allt tycks utvecklas uppåt, även när bara ganska kort tid gått efter buteljering. Särskilt whisky som är över ”bara” 20 år gammal rusar uppåt i knäppa farter.

Doft: med risk att tjata: ju högre ålder, ju mer viskar whisky. Vid 40 brukar det knappast finnas mycket muskler kvar, utan ett oändligt nyanserat viskande. Men det finns undantag. Detta är en pigg, sherrystinn vrålare. Alkoholen hugger liksom fortfarande efter 40 år på fat…! Smält stearin; honungsvaxljus; plommon (både färska och i form av koncentrerade marmeladrester) och färska russin. Frukt, då: aprikos eller nektarin. Här finns också, längre bak, det där lite dammiga biblioteket med gamla läderinbundna böcker. Det finns också syrlighet, i form av…kiwi? Nog anas lite mullrande kryddor i djupet som antyder ålder, men aldrig på planeten att jag skulle ha gissat 40 YO på detta, sannolikt inte 30 YO heller. Jag säger det som ett gott betyg. Detta är mångfacetterat, har hur många lager som helst, och doftar underbart. Särskilt imponerad blir jag av de där tonerna av smält stearin och honungsvaxljus, som gör doften så underbart…välintegrerad.

Smak: tuffare till en början, både alkoholen och eken känns som spritighet och rejält kryddig beska, även vid små sippar. Men håll kvar whiskyn i munnen, och honung, chili, möbelvax och ljusa frukter dansar runt i gommen på ett underbart sätt. Frukterna? Mandarin, plommon, någon slags melon. Kakao, en skvätt kaffe, mycket svagt av läder. Grönt senchate, också, faktiskt även Earl Grey. Mångfacetterad, god, men doften var bättre.

Eftersmak: kraftig kakao/kakaostark choklad i starten – nästan chokladmousse, faktiskt; övergår i möbelpolish och svag fernissa. Den har inte ”gått över” och blivit för gammal (=svart te som dragit för länge, till exempel), men åldern känns i den relativt korta eftersmaken. Plommonmarmelad.

Med vatten: 40 år och en hel del sherryfat = kan gå åt helvete med vattnet; å andra sidan just under 55%, så den borde hålla för vattning… Let’s see… Doften öppnar sig mot underbara höjer, med varm koppar, mer sprucket läder och en antydan till stall; en liksom murrig apelsinton har tillkommit också. Choklad. Storartad doft. Smaken är nu magnifik: all alkoholattack borta, mer på gammalt läder, möbelpolish galore, bivax, apelsin. Vilken utveckling med vatten! Eftersmaken är fortsatt härlig med sin kakaostarka choklad.

Sammanfattning: en underbar whisky. Så många lager, så kraftig och pigg, så välintegrerad. Förutom att den i sig är skitgod är den också, om man har lite kunskap om whisky, även imponerande för vad den inte är. Den är inte trött, inte det minsta överlagrad, har inte för mycket ek. Som jag mindes denna var den bland det bästa jag hade provat någonsin. Men jag har höjt ribban och provat en hel del fantastisk whisky sedan jag köpte och samplade upp min flaska. Nu är det ”bara” fantastiskt bra. 92 poäng.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén