Tjeders whisky

Bara whisky

En blended buteljerad under Andra världskriget

Idag, en speciell sak: en blended buteljerad någon gång mellan 1941–1945. Firman bakom denna blend är välkända Berry Brothers & Rudd. Ett stort tack till Håkan Staaf som bjöd på dessa rätt så unika dropparna.

Bilden ovan från en auktionssida visar ungefär hur dessa flaskors etiketter såg ut en gång på tiden. Med tiden slits etiketter; de är knappast gjorda för att hålla såhär länge. Jag bad den välkända whiskyprofilen Magnus Fagerström, som hade ett gäng buteljeringar av dessa gamla blended från Berry Brothers & Rudd, om han hade några foton på sina flaskor. Hans finaste av de han köpte såg ut såhär:

Dessa foton kastar ett minst sagt kritiskt ljus på de där flaskorna med ”Laphroaig” som sägs ha lagts på fat 1908 och buteljerats något okänt år, med bara små, små skador på etiketterna. Håkans egen flaska är ännu värre däran än dessa…!

Hur som: blended från förr. Det som sägs om såhär gammal whisky är att blended förr hade mycket mer maltwhisky i sig än dagens blended. Vi snackar på en höft skillnaden mellan säg hälften malt förr, och i moderna blended ligger graininnehållet ofta högt över 80%. Det finns också en stor skillnad i hur whisky producerades förr. Till detta kommer att whisky som legat på flaska 30 år eller mer får så kallad OBE, old bottle effect, och dessa doft- och smakförändringar på whiskyn kan slå oerhört olika i olika flaskor. Ibland kan den leda till saker som gamla kopparmynt – ibland blir det till wellpapp/kartong av det hela. För att ge bara ett exempel. När jag provar denna whisky provar jag alltså inte hur denna blended doftade och smakade när den nyss hade buteljerats. Då kör vi då!

Doft: så häftig, så annorlunda, så vackert ful. Gamla smutsiga kopparmynt (typisk härlig OBE alltså); en fantastisk fuloljighet långt bak som får mig att tänka på någon kvarglömd tank med svart spillolja på ett varv; övermogen, nästan svart banan; smutsig sirap; och så något som doftar så att jag tänker sammet – men inte fan vet jag hur sammet doftar…! Jag märker att noterna inte låter gott, och särskilt inte om jag tillägger att det finns en svag ton av varm, svettig armhåla här också – men tro mig, detta är amaaaaaaaazing.

Smak: fräsch och vital efter så lång tid på flaska, med koppar och kopparmynt; jordkällare och mycket svårfångade mörka frukter (torkade plommon?). Apelsin och mjölkchoklad, långt bak. Sammetslen i munnen och helt smockfull med smaker. Torv i botten, kanske antydan till mineral rök.

Eftersmak: en mjuk men tydlig rökighet inleder, följt av gammal läderfåtölj, antydan till stall och saltlakrits. Svag touch av vitpeppar, kolabönor och någon svårbeskrivbar, härligt tjock oljighet följer. Otroligt ”tät” och underbart old school.

Med vatten: vågar jag verkligen? Okej då, here goes… Doften blir mer vital, fruktigare, och någon ton av kalk kommer fram. Kopparmynten backar rejält. Smaken är ”grainigare”, mer sammetslen i munkänslan, och även här backar kopparmynten. Stallet kliver fram. Det är omöjligt att helt fånga komplexiteten hos denna whisky, och hur väldigt, väldigt annorlunda den smakar mot modern whisky. Eftersmaken har fått mer kraftigt metalliska toner (koppar, igen) i den där rökstarten, annars är den sig lik.

Håkan Staafs flaska. Ännu mindre kvar av etiketten på den…!

Sammanfattning: en fantastisk upplevelse. Den som ändå hade en tidsmaskin, och kunde få smaka denna whisky så som den smakade när den var helt nybuteljerad… Eftersom jag saknar referensramar för whisky av den här sorten är det särskilt svårt att sätta betyg – blir det det högt för att jag vet att det jag dricker är speciellt? för att faktiskt är bra? för att det smakar så annorlunda? – men det är en otroligt häftig upplevelse, och framför allt: karaktärsfullt. Jag har extremt svårt att tro att modern blended whisky blir såhär karaktärsfullt efter 70–80 år på flaska. Denna whisky är vatten på kvarnen för de som säger att whisky var bättre ”förr” (när nu ”förr” var). 92 poäng, med häng på 93. Fantastisk whisky.

*

Med stort, stort tack till Håkan Staaf som låtit mig smaka denna häftiga whisky hemma hos sig, och även bjöd på ett sample för lite djupare analys.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. KJELL RØNNING 13 maj 2019

    https://www.facebook.com/search/top/?q=friends%20of%20berry%20bros.%20%26%20rudd Lagt ut i min BBR-GRUPPE Håper på raske kommentarer fra ledelsen i BBR

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén