Tjeders whisky

Bara whisky

Tio saker att göra med dålig whisky

Allt som oftast dyker de upp, de där kategoriska kommentarerna: ”vaska skiten”, ”odrickbar smörja”, ”pisswhisky”. Och så de två mest populära orden från bilvärlden, ”fälgtvätt” och ”spolarvätska”. Någon stackare har råkat säga att de tycker om Mackmyras Den första utgåvan, eller en billig blend från någon tysk affärskedja. In träder dessa expertomdömen från folk som menar att vätskan i flaskan är så pass vidrig att den inte bör stoppas i munnen. Om sedan någon person någonsin verkligen använt en whisky tvätta fälgarna eller som spolarvätska är väl kanske mer tveksamt.

Om du råkar ha köpt en hel butelj av en whisky som du inte gillar, häll inte ut den. Använd den inte som fälgtvätt. Fyll inte på spolarvätskebehållaren. Använd den istället till att lära dig massor om whisky. Här är tio saker du kan göra med en riktigt rälig whisky:

1. Gör din egen blandning

Du kan göra en egen blended malt (maltwhisky från flera destillerier), eller en egen blended whisky (malt- och grainwhisky blandas), med hjälp av olika slattar av hemskheter och godheter du har hemma. Du kan till och med göra en egen single malt: om whiskyn du finner så hemsk är från ett destilleri och du blandar den med en annan utgåva från samma destilleri är det fortfarande en single malt. Kom ihåg att göra de här blandningarna noggrant och i mycket små batcher först, och låta dem stå i en mindre flaska någon vecka eller längre innan du avsmakar. Det är lite synd om blandningen blir ännu vidrigare, och så har du hällt ned 30 cl av en riktigt bra whisky i mixen.

2. Dela med dig till whiskynördar

Köp små sampleflaskor på tre centiliter – ett måste för varje sann whiskynörd – och skicka till whiskyvänner med etiketten ”blindprov” på. Verkar det elakt? Inte alls: bara för att du inte gillar den betyder det inte att andra inte gör det. Och ingenting är så roligt och lärorikt – och så potentiellt förnedrande för självförtroendet – som att prova whisky blint. Dessutom: är det en blindprov gör det mindre om det smakar brumma.

3. Lufta olika länge

Provningsexperiment, 1.0: jämför vad som händer om du luftar whiskyn i en halvtimme kontra vad som händer om du avsmakar den direkt efter upphällning. Smakar och doftar den olika? På vilka sätt? Har den blivit bättre med rejäl luftning, eller är den fortfarande enbart outhärdlig?

4. Prova whiskyn på många olika sätt

Det finns många sätt att variera provandet av whisky med. Prova whiskyn först med eller utan vatten; pröva att jämföra doft och smak på den om du luftar den med eller utan lock på glasen; jämför med vad som händer mellan fem kontra femton droppar vatten; prova den i olika slags glas; prova den med och utan is; prova att blanda den med olika drycker (cola, grönt te och sodavatten är de tre vanligaste världen om, börja med dem). Se där, bara på den här punkten har du lyckats peta i dig en tio centiliter till, och du har lärt dig massor på vägen!

5. Oxideringsstestet

Häll upp tre cl i en sampleflaska, märk den med whiskyns namn och skriv tillägget ”kort efter flasköppning”. När du på olika sätt som beskrivits ovan lyckats göra dig av med nästan all whisky i buteljen, låt den stå längst bak i ett skåp i ett år eller två. Jämför sedan din sampleflaskas innehåll med det som finns kvar i buteljen. Vad har hänt i och med att whiskyn nu oxiderat mer? Kan du känna skillnader? Vilka skillnader?

6. Solljustestet

Häll upp ett sample och ställ i fönstret i vardagsrummet i två år, ställ ett sample mörkt och torrt i två år. Whisky ska förvaras mörkt och någorlunda svalt, så en sampleflaska som stått i fönstret bör smaka sämre efter en längre tid. Frågan är nu: känner du någon skillnad? Denna provning ska du förstås göra blint, så att du inte vet vilket glas som innehåller potentiellt solskadad whisky och vilken som förvarats korrekt.

7. Googla upp lite whiskydrinkar

Detta råd tarvar knappast någon vidare förklaring.

8. Gör Irish coffee

Jag är ingen finsmakare vad gäller Irish coffee. Bara det inte är rökigt funkar det mesta i min gom. Och jag vet, är den hemska whiskyn från Skottland heter det egentligen Scotch coffee. Men med den logiken skulle en Irish på Mackmyra heta Swedish coffee och en på Yamazaki heta Japanese coffee. Jag kallar allt för Irish, jag, bara det är whisky blandad med kaffe och muscovadosocker och toppat med grädde.

9. Använd buteljen som bjudwhisky

Det kanske mest självklara valet. När polaren Pär som aldrig dricker whisky  börjar rumstrera runt bland dina whiskyflaskor efter sju starköl och du riskerar akut hjärnblödning av ren stress, vad gör du? Du guidar honom stillsamt mot din hylla med den whisky du bjuder fulla människor på. Ju onyktrare och okunnigare personen i fråga är, ju sämre whisky ställer du fram. Jag drack nyligen en tjugoettårig Inchmurrin (från destilleriet Loch Lomond), som definitivt skulle hamna på den hyllan om jag hade ägt en hel butelj. Kanske inte en whisky att bjuda en packad maltexpert på, precis, men för polaren Pär duger den ju utmärkt.

10. Fusklagra whiskyn

Är råden ovan inte tillräckligt avancerade för dig? Då föreslår jag att du följer Ralfy och nördar loss riktigt ordentligt. I videon nedan ger han följande råd: köp en liten ekstav och lönnsirap. Rosta ekstaven i ugnen, knyt en tråd runt ekstaven, lägg ned den i whiskyn, häll på en halv tesked lönnsirap, pröva att smaka av ofta och ta ut ekstaven inom ett par dagar. Du kan också pröva med andra träslag än ek. Han är nästan alltid lite för pratig, men också nästan alltid kul och intressant att titta på.

Så, nu har du att göra! Tio steg att gå med dina egna buteljer, tio råd att ge till andra som råkat köpa buteljer de inte älskar. Innan du prövat dig igenom alla tio stegen, håll igen med ord som vaska, fälgtvätt och spolarvätska.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén