Tjeders whisky

Bara whisky

Highland Park 21 YO The Kinship

Så har vi då kommit till den sista av de sex buteljeringarna i Hunter Laings exklusiva serie The Kinship från 2018. Eller, faktiskt den första, eftersom de är numrerade och detta är nummer ett. Det finns en serie från 2017 också, men att skaka ihop samples från den ännu galnare serien (ålder 26–34, allt från Islay, en Port Ellen i lineupen, detaljer här) kommer kosta mig ungefär en njure, så det lär dröja innan smaknoter från den serien kan dyka upp på denna blogg…!

Dagens whisky är en 21 YO Highland Park på 52,4%. Det finns 415 flaskor av denna totalt. Länk till whiskybase här, där man också lär sig att den går att få tag på för den nätta summan av 400 pund.

Doft: mycket mjuk, vällagrad sherrylagring: det vrålar inte längre, liksom. Ljunghonung och nästan övermogen nätmelon. Något slags olja med svag mynta i. Långt därbakom finns det lite varm stearin och skalen av mörka vindruvor.

Brutalt bra.

Smak: honung, igen, men med lite citrus i.  Aprikos med pepparstänk, och svårfångade sherryfrukter i botten. Mycket vaxigt, på ett underbart sätt; inte omöjligt att jag hade gissat Clynelish blint. En hint saltlaktrits och mjuk pepparkaka – det finns en hel del julkryddor här, särskilt kryddnejlika. Fantastiskt.

Eftersmak: inleds med den mjuka pepparkakan, färsk ingefära, varmt stearin, dadlar. Kvar hänger färsk aprikos.

Med vatten: vaxet hittar till doften, och myntatouchen har blivit mer som polkagris. Chilipulver lurar långt bak. En stor utveckling. Smaken har blivit liksom ”fetare”: smörigare och oljigare. Kryddigheten är lite mer intensiv nu, mindre juligt och mer som svag peppar och örter ihop med citronolivolja. Eftersmaken har den där fantastiska julkakakänslan i starten, nu med tydligare kanel, ett pyttigt krutstänk och mörka vindruvor.

Sammanfattning: en mycket, mycket mångfacetterad HP, och riktigt jävla bra whisky. Jag, som sällan går över 90 och väldigt sällan över 91, landar på 92 poäng. Det är så många saker som händer samtidigt i denna whisky, så många lager. Inte minst tycker jag att oljan, stearinet och vaxet spelar fantastiskt med kryddorna och de syrligare tonerna. Detta är långt ifrån en onyanserad sherrybomb, utan bara så fantastiskt bra. En dram som, om jag hade mer än tre centiliter att gå på, skulle visa ständigt nya sidor vid varje provning.

Nu såhär när jag har recenserat alla sex buteljeringar av The Kinship 2018 kan det vara värt att påpeka att alla sex flaskor faktiskt fortfarande finns att få tag på via Systembolaget, som ett paket med alla sex. Paketet kostar 25 584 kronor. Smakar det så kostar det…!

*

Tack igen till Christer L för att du samplade.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén