Tjeders whisky

Bara whisky

Longrow 9 YO Open day 2012

Idag, en Longrow, Springbanks rökigaste destillat. Springbank distillery brukar släppa många mindre specialare, och detta är en av dem: en nio år gammal Longrow från ett first-fill bourbonfat på mastiga 59,1%. Fatet gav 230 flaskor och den buteljerades Springbanks så kallade Open day 2012. Här är länken till whiskybase, med än mer exakta detaljer om whiskyn.

Doft: ruttnande sjögräs och tång; havsluft; mineral rök; smutsig gammal motor. Lite ”murrig” doft, något kaotisk och spretig, inte på helt övertygande sätt.

Smak: inleds med vanilj, havsluft och särskilt tång i massor; mycket starkt svart kaffe; ett stänk av blod; väldigt mineralt, nästan metalliskt (jag tänker aluminium). Blint skulle jag aldrig ha gissat enbart bourbonfat på detta, jag hade trott att en skvätt sherrylagrat hade funnits med.

Eftersmak: tången går som en röd tråd genom denna whisky, här står du på en strand formligen täckt av tång. Vitpepparkorn; svag, svag vanilj; matolja; rosépeppar.

Med vatten (4–5 ml i sista centilitern): det där lite murriga backar, vanilj kliver fram och jag upplever whiskyn som renare och fräschare, med en ton av färska päron som nykomling. I smaken blir den sötare, nästan godissöt nu, men mycket av det som gjorde smaken så spännande har gått förlorat (blodet, metallen); det här smakar nu mer som en vanlig rökig whisky med en skvätt för mycket vanilj (first-fill barrel kanske?). En liten ton av bränt gummi har tillkommit, vilket ska ses som en styrka och inte en brist. Men på det stora hela: nej, inte bättre med vattningen jag gjorde. I eftersmaken har tången backat, synd; nej, jag lyckades inte med vattningen av denna whisky.

Sammanfattning: det är gott, det här. Men. Doften har underbara delkomponenter, men som helhet tycker jag den inte levererar här. Smaken och eftersmaken är härliga, ovattnade, men inte lyckade med den vattning jag fick till. Jag upplever den som rejält svagare än 59,1%, vilket väl i och för sig är imponerande – vid den styrkan brukar det vara svårt att riktigt urskilja särskilt smaker utan vattning. Jag brukar verkligen gilla Longrow, men denna når inte riktigt upp till den höga standard de brukar hålla.

Kommentar såhär långt i efterhand: när jag skrev dessa noter hade jag inte börjat pyssla med poäng, så därför är inga poäng satta.

*

Tack till dig som samplade denna flaska – jag har ingen aning om vem du är, dock.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén