Tjeders whisky

Bara whisky

Longrow red 4th edition släpps denna vecka

Jag skrev nyligen om att 2015 års version av Longrow red släpps när som helst. Nu har Springbank gått ut med ytterligare detaljer om den nya buteljeringen. Informationen har hittills bara gått ut till de som är medlemmar i Springbank society, men det handlar ju knappast om industrihemligheter, så jag delar vad de skriver här.

Den nya Longrow red kommer, tillsammans med en ny batch av Springbanks tolvåring (9000 buteljer, 53,8% styrka, £47) att släppas i Storbritannien denna vecka, det vill säga vilken sekund som helst. Inom kort kommer den att släppas i andra länder. Som jag skrivit tidigare kommer den till Systembolaget i oktober.

Som väntat handlar det även denna gång om en upplaga om 9000 flaskor. Som de tidigare versionerna buteljeras den på fatstyrka och i vanlig ordning verkar änglarna i Campbeltown vara särskilt törstiga efter alkohol;  buteljeringen ligger som jag tidigare skrivit på 52,9%. Denna version är ett år äldre än sina föregångare, alltså tolv år.

Longrow red 4th edition har lagrats på Pinot noir-fat. Springbank i detta läge inte gått ut med detaljer kring hur länge den lagrats på sådana fat; ”The new edition has been matured in Pinot Noir casks and is 12 years old” är all information som ges. Möjligen ska detta läsas som att upplagan enbart legat på Pinot noir-fat, men eftersom den här bloggaren som rapporterat att det handlar om elva år på bourbonfat och ett år på pinot noir-fat var ”bang on the money” på alkoholhalten på buteljeringen kanske vi kan anta att hen har rätt även vad gäller fatlagringen. Nåja, vi vet snart nog hur det ligger till! Springbanks pris för denna buteljering är £58.

Springbank har även skickat ut sina officiella smaknoter på buteljeringen. Jag tar alltid destilleriers egna smaknoter med en MYCKET stor nypa salt. De utgör förstås inte en oberoende provning av whiskyn, utan om att sätta ihop något som ska få så många som möjligt att vilja köpa den. Här är de i alla fall:

Nose:  There’s a cornucopia of fruity aromas: marmalade, strawberry preserve, fruit coulis and orange sherbet. Not forgetting the tobacco smoke which is associated with Longrow whiskies. 

Palate:  The fruit theme continues with raspberry jam, and strawberry jam with cream sponge. The whisky has a sweet side too, rich toffee, honeycomb and candy floss. 

Finish:  Very soft, this Longrow whisky doesn’t disappoint with campfire smoke and charred embers dominating the finish.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén