Tjeders whisky

Bara whisky

Ardbeg 10 YO 1993–2004 Cadenhead’s authentic collection

Att dricka Ardbeg är alltid kul: man får både brökrök och underbart vackra citrustoner i skön förening. Att dricka Ardbeg som är buteljerad på fatstyrka från ett enda fat (cask strength, single cask eller CS, SC som man skriver på whiskylingo) och från en välrennomerad oberoende buteljerare som Cadenhead’s är ännu roligare. För ett tag sedan sippade jag på en sådan här, och skrev någorlunda noggranna smaknoter jag tänkte dela med mig av.

Whiskyn är lagrad på en sherry hogshead, alltså ett fat på omkring 250 liter, som efter ett decennium tappades i april 2004 och gav 276 buteljer. Whiskyn är buteljerad på fatstyrka, 58,8%.

Doft: inte alkoholstark alls i snoken. Klassisk Ardbegrök med lite mogen frukt, men frukten och röken är inte riktigt överens med varandra; med vattning kommer frukterna fram längre, man anar varma russin, och de där jodtonerna som annars brukar känneteckna Laphroaig.

Smak: de där rätt kraftiga och ändå skira citrustonerna som i min gom är Ardbegs särskilda signum; mer vanilj än väntat; torv; med vattning kommer en härlig, väl insutten läderfåtölj fram.

Eftersmak: Spritigt kort först, torkad frukt i röken, peppar, lakrits; med vatten mycket mer läder i eftersmaken, mindre peppar; nästan ingen citrus alls kvar i gommen.

Jag tyckte först att denna Ardbeg var något av en besvikelse – en helt ok dram, bara. En del smaker som krockade med varandra. Dock, med en tredje liten vattning och lite längre tid i glaset var det som att whiskyn hittade hem och de riktiga Ardbegtakterna visade sig. Whiskyn gick från godkänd till underbar, men närmade sig aldrig magisk.

Provningen visar hur svårt det är att verkligen ordentligt pröva whisky om man, som jag i detta fall, bara har tre centiliter att gå på. Det finns ingen riktig möjlighet att jämföra olika luftningstider, och alltid en risk med fatstark whisky att man är alltför rädd för att vattna för mycket och därmed förstöra whiskyn. I det här fallet var whiskyn genom nästan hela prövningen undervattnad istället. En njutbar dram, visst, men inget jag skulle betala fyrsiffrigt för.

 

Provningsdatum: 28/12 2014.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén