Tjeders whisky

Bara whisky

Fruktspret från helvetet – Edradour 10 YO

| 2 kommentarer

Litet destilleri med snygga färgglada fyrkantiga lådor av trä till en del av sina buteljeringar och många olika fatlagringar, det var ungefär allt jag visste om Edradour innan jag satte mig ned och provade deras standardutgåva 10 YO (473 riksdaler på Systembolaget). Efter provningen har jag läst på lite och lärt mig att det är den välrenommerade oberoende buteljeraren Signatory som äger Edradour sedan 2002. Bra oberoende buteljerare – men detta är en hopplöst dålig whisky. Edradour gör också rökig whisky som buteljeras under namnet Ballechin, som jag aldrig har provat. Whiskyn är nedvattnad till 40%.

Doft: första reaktionen på första doftningen är faktiskt bäbiskräks, eller bara kräks. Sedan: russin, det måste finnas sherryfat här. Övermogen tropisk frukt in a bad way, nästan lite ruttnande. Något plastartat, kräkskänslan går bakåt. Med tid i glaset mycket bättre doft, om än märkligt stickande på bara 40% blir det mer harmoniskt, mer som en klassisk sherrydram dränkt i honung, med lite bråkiga kryddor och solvarm plast i baksätet som förstör harmonin.

Smak: rätt blaskig men mycket sherryfat med russin, något typ gräs, skog, kanske tallbarr, nej – kåda! Mild mild mild kåda är det! Efter en tid i munnen mandlar, blir mycket bättre med lång tid i munnen. Det är dock extremt spretigt. Äpplen finns med här någonstans i den lätt schizofrena mixen.

Jag brukar kunna uppskatta det mest, men den whiskyn är horribel.

Jag brukar kunna uppskatta det mesta, men den här whiskyn är horribel.

Eftersmak: oväntat lång och behaglig; mandlarna har nu blivit mandelmassa, nästan vinösa toner, kanske finns rödvinsfat med i mixen. Sunkig nos och trött gom, men eftersmaken levererar oväntat bra. Finns lite svårbestämbara kryddor. Eftersmaken börjar med märklig spritstänkare.

Helhetsintryck: nej tack. Det här var verkligen inget vidare. Eftersmaken räddar upp en bråkig och oharmonisk whisky som drar åt ungefär femhundrafem håll samtidigt. Är det sherry? Är det rödvin? Är det fruktbomb, eller något helt annat? Om jag var en sådan som skulle ha satt poäng på whisky skulle det, översatt till ungefär hur skalan används normalt, bli typ 70; om jag satte betyget och använde hela vägen från 1–100 där 50 betyder ”godkänt men tråkigt” hamnar den här på 20, men det är ju inte så skalan används. Jag kan nu bocka av Edradour från listan av destillerier jag har prövat whisky från, men det kommer dröja innan jag prövar något därifrån igen efter denna skräckupplevelse.

En eftergoogling leder förresten till slutsatsen ”I have a palate”, för flera av sakerna jag fångat här ovan skriver ju jättemånga om. Alltid något att glädjas åt efter en trist dram – David Tjeders smakkänsla for the win!

 

Provningsdatum: 7/1 2015.


2 kommentarer

  1. På tal om poängskalan…. Om man nu ska använda den borde det absolut funka på det sätt du beskriver. Nej det är ju inte så skalan används men visst är väl det lite konstigt?

  2. Där ser man vilken skillnad det är på smak från person till person. Jag gillar verkligen den här, en bra lättdrucken standardwhisky!
    Som jämförelse på de här med olika smak kan ju Box nämnas; dom är ju uppskrivna som bara den, och jag tycker dom är vedervärdiga..

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.