Tjeders whisky

Bara whisky

Gult kort till herr Tjeder

Blindprovning är roligt och lärorikt. När du inte alls vet vad det är i glaset provar du förutsättningslöst och det blir verkligen provande: du får klura på dofter och smaker och sedan dra slutsatser om vad du tror att det kan vara i glaset (om nu det är poängen med provningen, vilket det långt ifrån alltid behöver vara).

Blindprovning är särskilt skoj när man gissar något så in i helvete fel. Så var det med en blindprovning för några veckor sedan. Whiskyn var intressant, och noterna säger också något intressant om vad ett fat kan ge eller inte ge för smaker till en given whisky. Oredigerade noter från provningstillfället.

Doft: direkt underbart, jag tänker first-fill bourbonfat och ett ganska rent och fruktigt orökigt destillat här. Söta kex, svag kolasås, vaniljkräm. Svag vaxighet, kanske viss ungdom. Jag tror detta ligger på över 46, någonstans omkring 50%. Ljusa russin och en rejäl fruktighet som är svårfångad; jag tror det är konserverad aprikos. Kan faktiskt vara lite äldre bourbon som nästan helt tappat sin majsighet också.

Smak: anonym i starten, svagt minerala toner, jordkällare, en del lite beskare toner. Mycket svår att fånga i ord, ganska anonym. Alltför mycket träbeska. Inte så kul.

Eftersmak: oj, rejäl bourbonpuff här i starten: kraftig majsighet med toner av skirat smör. På eftersmaken är detta bombsäkert en bourbon.

Med vatten: doften blir lite sötare, kolasåsen har blivit lite bränd; jättehärlig doft med vatten. Smaken är avsevärt bättre nu, med ljusa äpplen – men whiskyn är fortfarande för ekad och lite besk. Eftersmaken är nu mer mineral, inte alls lika ”majsig”, utan beter sig snarare som en grainwhisky, vilket det absolut kan vara (men jag står kvar på bourbon). Lite ettriga sprittoner i eftersmaken vattnad också, inte helt lyckat.

Reflektioner / gissning / sammanfattning: Jag säger att detta är bourbon, runt 53–54%, över åtta år gammal, under tretton. Är det skotsk grainwhisky snackar vi istället +20, -25 år och inte Invergordon. Doften är härlig, smaken inget vidare, eftersmaken problematisk.

Var det här nu då? Jo, detta:

Herr Tjeder hade inte lite fel, han.

En 25 YO Aberlour från en sherry butt. Nu måste ju detta fat ha varit så galet trött och uttjänt, annars hade dofterna och smakerna varit totalt andra än de som nu kom ur glaset. Men ändå! Så kan det gå när man ska gissa blint. Gult kort!

*

Tack till Lars Cederbro som samplade denna för Svenska whiskyakademien, vår lilla sammanslutning som tills nyligen kallade sig Blindskottsklubben. Nej, ingen annan trodde att det vi provade var en 25 YO Aberlour. Och nej, Aemon Targaryen hade inte gissat lika fel som jag. 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

 1. Håkan Staaf 25 juli 2018

  Här var min (lika illa gissning), på denna whisky.
  Doft. Skumbanan, sockervadd och kummin. Honung, viss gummidoft, tång, sommaräpple (möjligen gult).

  Smak. Kummin består. Kåda, söt, pepprig/chilli, kopparpeng
  Hittar noll i rök. Tydligt bourbonfat. Tanninerna säger att den är + 10 år (om det inte är ett litet fat), men tror på snabb mognad. Dvs småfat (BOX?) eller Indien
  Svagheten är tanninerna/ekigheten

  runt 55%.

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén