Tjeders whisky

Bara whisky

En välgjord whisky för hundralappen

Det finns gånger då jag sätter destilleriet, eller åldern, eller alkoholstyrkan, rätt bra vid blindprovning. Men det finns också tillfällen då jag är totalt ute och cyklar. Och det är precis så man vill att det ska vara. Det roligaste med blindprovningar är nästan just de gångerna. Alldeles särskilt skoj är det när det en provar visade sig ha ett lägre pris än väntat.

Ett extremfall i den riktningen: jag blindprovade en whisky som kostar runt hundra spänn på Lidl, Glen Orchy 5 YO. Det är en blended malt på 40% som har vunnit pris i en seriös whiskytävling (det finns många rätt oseriösa) och som ges ut av ett svårfångat företag som har Clydesdale med i sitt namn, men som inte har något med den svenska importören Clydesdale att göra.

Vännen Lars Cederbro kommenterade under provningen ”Du jobbar dig nedåt!” angående mina noter, särskilt efter att jag vattnade. Och det är sant, jag började positivt, fortsatte imponerat och mot slutet tyckte jag att jo, detta var ju bra. Poängen är att jag och de andra under provningen tyckte att det vi provade var bra mycket bättre än de säg hundra spänn som en flaska kostar, även om flera av de andra var snäppet mindre impade än jag var det ingen som fann whiskyn meningslös och tråkig. BFYB – bang for your buck – är något whiskyentusiaster brukar använda snarare för whiskies från 300 kronor till säg 1000, men Glen Orchy 5 YO är verkligen extremt bra BFYB!

Här nedan mina helt blinda noter.

Doft: Mmmmmm, härligt, är första intrycket. Jag gillar detta massor. Snygg, ren sherrylagring (eller sherry och bourbon), smöriga toner, sötlakrits, sockerärtor. Apelsinlikör (tack Håkan Staaf för den doftnoten). Tungt liksom fet ton, väldigt söt men kan inte fånga vilken sötma. Lovar gott, detta. Mycket maltsötma i doften också, sötman lite som marshmallow möter sockerbitar (godiset). Det finns en oljighet i doften också, jag tycker detta minner om något så mäktigt som Old Pulteney 17, jag.

Dä bar å köp.

Smak: tunn i smaken (tunnare än doften), känns som en blended. Väldigt välstrukturerad tycker jag ändå, grainiga toner möter tuttifruttigodis, kolabönor, apelsin. Härlig smak, mycket välgjort. Kan vara single grain med finish på bra sherryfat. Mycket lätt, lite svag fläder nu, kolabönorna är tydliga. Kvalitet!

Eftersmak: vaxljus, citrus (mandariner?), romerska bågar. Svag oljighet. Det här smakar kvalitetsblended à la Compass Box, jag tycker detta är riktigt bra. Eftersmaken hänger kvar ganska länge, men då mer liksom bourbonlagrat i stilen: lätta toner, svag citrus, vag blommighet.

Med vatten: joråförfan, detta är kvalitet. Trocadero, fläder, tuttifruttigodis. Ruggigt välkomponerat. Jag kör på blended Scotch, om åldersangiven typ 15 år, annars en Compass Box. Kvalitetsmalter, kvalitetsblender har varit i farten. Smak: lite tråkigare, lite väl platt nu, men fortfarande välbalanserat, dock lite väl blaskigt så kanske inte 46% ändå och då ryker väl Compass Box. Hm. Vattnad eftersmak: mja, lite gräsigt, skönt trött vanilj, men inte lika bra som innan. Kanske inte Compass Box ändå, lite för lite ”punch” för det. 15 YO blend från Gordon & MacPhail på 43%, blir min slutgissning. Tycker detta är bra, men höll inte riktigt för vattning.

Slutsatser: förutom den uppenbara, att herr Tjeder som så ofta annars var ute och cyklade? Den uppenbara rekommendationen för min egen del: är du på kontinenten och går förbi en Lidl, köp en Glen Orchy 5 YO. Du kanske inte blir blown away, men om du undviker vatten kommer du få väldigt mycket njutning i relation till utlägget.

*

EDIT: glömde tacka Helena S för att du använde denna som blindskott i vårt pompöst omdöpta Svenska whiskyakademien! Tack!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén