Tjeders whisky

Bara whisky

Bowmore 9 YO sherry cask matured

Jag har blindprovat en whisky. Den visade sig vara Bowmore 9 YO Sherry cask matured som lanserades förra året. Den finns inte på Systembolaget, men den kryllar på sidor utomlands och håller ett riktigt låg pris; i skrivande stund just under 290 bagis på master of malt, till exempel. En applåd för att Bowmore släpper en så kallad price fighter och faktiskt sätter ut åldern på whiskyn: heja! Hellre ”9 YO sherry cask matured” än ”Bowmore Tidal” eller något i den stilen, en mysko och krystad berättelse om whiskyn, och ingen åldersangivelse.

Alkoholhalten ligger på 40%. Här är mina noter, alltså skrivna utan att jag visste vad jag hade i glaset.

Doft: hej på dig du rök-och-sherry-kombo! Men inte en dundrande rök, mer som en antydan som hamnar liksom bakom faten (på ett bra sätt). Det är egentligen mer av torv och coca-cola än av rök. Här finns också en rätt så kraftig mynta; rågmjölsgröt (!); en pigg och fräsh vaniljkryddighet som snarare minner om nyek än om sherryfat, när jag tänker efter. Det kan vara sherryfat, det kan vara svensk nyek. Det finns också en skön ton av tuggummi här, mitt i ekvrålet.

Jag parafraserar Gollum: it is young, it is tender [fast det är den ju nu en gång inte], it is NICE! Bra Bowmore!

Smak: anländer med rejäl maltsötma, pigga fräsha fat; en viss rökighet under de kraftiga faten. Rumsvarm grädde; ett stänk lakrits; läder. Mörka frukter. Ljuvligt och ungt och onyanserat – på ett bra sätt!

Eftersmak: inleds med en mintpuff, sedan följer en skön torvighet, med en försiktig rök en bit bak; en förtjusande brist på fruktighet och blommighet. Aska, eller döende brasa. Sprucket läder.

Med vatten, då: i doften än mer rågmjöl; ordentligt mycket smutsigare. Smaken är mer laktristyngd, med en härlig skvätt av bläck (!) i sig. Lakritsen hänger kvar in i eftersmaken.

Sammanfattning: ovattnad trodde jag att det här är Box American Oak, men vattnad är den lite för ”smutsig” för det (igen, på ett bra sätt). Jag säger att det här är skitgott. Fräscht, rakt, dundrande och lite vrålande antyder att det finns en hel del nyek med i fatblandningen här, alternativt en hel del first-fill sherryfat. En riktigt jävla asgod whisky, det här!

Med tack till Pär Berglöf som använde denna whisky i vår lilla akademi Blindskottsklubben.

Alla provade whiskies på bloggen i juni såhär långt:

Datum Whisky
1 Springbank 25 YO bottled 2016
2 Sherry darling lightly peated
3 Bowmore 1990 15 YO Old malt cask
4 Longrow red 2017 release
5 Old Pulteney 17 YO

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén