Tjeders whisky

Bara whisky

Kontakt

Jag kan nås på flera sätt: mejl och Facebook messenger funkar utmärkt. Man kan också ringa eller messa, jag råkar vara den enda David Tjeder i Sverige så det är bara att kolla in mig här. Vill man vara riktigt traditionell finns jag som länken avslöjar på Ullerudsbacken 74, 123 73 Farsta. Twitter och instagram? Nope, det räcker bra såhär.

17 Kommentarer

 1. Camilla Ericsson 31 juli 2015

  Vill du kontakta mig per telefon 0418-44 99 99
  Spirit of Hven

 2. marnix 3 februari 2016

  Hi man ! you blog on Aisla Bay should really be all AILSA Bay … 🙂

 3. whisky 2 april 2016

  Hej tänkte fråga hur man förvarar whisky under väldigt lång tid?behöver jag ta upp min whisky och vända den upp och ned imellanåt för att inte korken ska torka upp å spricka?eller hur ska man göra?bara låta dom stå?

  • David Tjeder 6 april 2016 — Postförfattare

   Bästa svaren hittar du genom att fråga på Facebook, men det där med att vända upp och ned emellanåt, jag vet inte, jag är skeptisk. Visst kan man göra det, men det görs sannolikt på ungefär en av hundra flaskor som står i samlingar, och hur ofta händer det egentligen att korken går av när man öppnar en flaska? Väldigt mycket viktigare är att whiskyn ska stå i sval temperatur eller max rumstemperatur och *inte utsättas för ljus*, det vill säga mörkt. Folk som har jättesamlingar framme i stora skåp i rum med fönster och som vänder på flaskorna två gånger om året fokuserar på en ypperligt oviktig liten detalj samtidigt som whiskyn sabbas i raketfart av att vara utsatt för direkt och indirekt solljus. Att flytta whiskyn till garderober och bort med den från de tjusiga skåpen med LED-lampor är prio ett i sammanhanget.

 4. Kjell Öhman 9 april 2017

  Hej David!
  Med hjälp, av din hemsida, förkovrar jag mig i whisky-världen.
  Är själv aktieägare i Gammelstilla, och i ditt förkortningslexicon, saknar jag:
  GSW=Gamelstilla whisky.
  Vad jag kan förstå, av vad som skrivs, är GSW-gänget, på väg, att göra något bra, och i dagarna har vi, som är aktieägare fått möjlighet, att köpa första buteljeringen, som heter Isak Mackey, efter grundaren till Gammelstilla Bruk där destilleriet ligger.
  Mvh
  Kjelle

 5. Veronica Ehn 13 juni 2017

  Hej, David!
  Jag har observerat att när man går på systemet finns det väldigt litet sortiment av ”kvartingar” när det gäller whisky. Jag dricker verken mkt eller ofta vilket gör att jag, till trots att jag verkligen gillar whisky, drar mig för att köpa en stor flaska då det blir för mkt i mitt tycke, även om jag vet att whiskyn håller sig länge efter man öppnat den. Jag undrar hur det kommer sig att inte fler märken/sorter har ”kvartingar”? Finns det någon anledning till detta?

  • David Tjeder 14 juni 2017 — Postförfattare

   Hej Veronica! Jag vet faktiskt inte; det hela är väldigt märkligt, tycker jag. Särskilt större destillerier borde kunna erbjuda fler mindre flaskor. Jag tycker själv det är kanontrevligt när jag kan köpa mindre än 70 cl. Det tar mig låååååååååååååååååång tid att peta i mig en flaska whisky om jag ska göra det själv, jag gissar att snittet ligger på runt ett år. Vid det laget kan whiskyn ha försämrats om det är lite kvar i flaskan länge. Dags att sätta press på branschen – fler mindre flaskor! 🙂

 6. Jani Vaittinen 28 februari 2019

  Hej David.
  Tack för den trevliga bloggen, verkligen trivsam läsning för en novis som jag är.
  Då du nämner att du skriver på en bok/lexikon så undrar jag när den är tänkt att släppas och vart jag kan köpa den, väntar med stor nyfikenhet.

  // Jani

  • David Tjeder 5 mars 2019 — Postförfattare

   Hej Jani, och ursäkta sent svar! Boken kommer gå till tryck i år, förhoppningsvis i maj, kanske snarare till hösten. Tack för fina ord!

 7. Kenneth Bellman 7 december 2019

  Hej,
  Har en Talisker bottle nr 3647 of 9000 bottles. Distilled 1981, bottle 2002, 62% 70 cl, givetvis oöppnad och i original (oskadad) kartong.
  Mejlade till Talisker Distillery och fick en värdering på ca 1200 – 1500 £. Någon som vet hur jag kan göra affär på denna (man får ju inte sälja alkohol)
  Kenneth Bellman

  • David Tjeder 7 december 2019 — Postförfattare

   Hej Kenneth! scotchwhiskyauctions.com är sannolikt bäst. Jag har aldrig skeppat en flaska utomlands för auktion, men instruktionerna på deras sida är enkla att förstå. Jag skulle vänta till mars, priserna brukar dippa lite runt jul och efteråt. En annan möjlighet är Bukowskis men tror du får bättre pris utomlands.

   • Kenneth Bellman 7 december 2019

    Tack för svar. Ska följa rådet. Har den nu stått i många år gör några månader ingen skillnad.
    Kenneth

 8. Henning Svedberg 1 januari 2020

  David! Väldigt fin blogg!

  Jag är ny i tankarna att investera i whisky men har sedan många år fascinerats av denna underbara dryck. Det som väckte detta hos mig var en vän som har en stor samling Brora, just därför är det Brora som jag främst spanar på men det är en sak jag inte blir klok på… Hur kan ett distilleri som är nerlagt sedan 1983 ha en aktiv distributör, Diageo, och erbjuda upptappningar från ex 2014?
  Är Brora aktivt eller nerstängt? Förklara gärna för mig!

  Tack på förhand!

  • David Tjeder 3 januari 2020 — Postförfattare

   Hej Henning!
   Just Brora är lite speciellt för att det ska dra igång igen och kommer alltså bli ett aktivt destilleri snart, men såhär: säg att du lägger ned ett destilleri 1983 (som man gjorde med Brora). Det finns fortfarande ett lager med whisky och sprit som ligger och mognar. Ägaren till destilleriet – det som sedermera kom att bli Diageo – fortsätter äga både varumärket och whiskylagret. Det betyder att de kan fortsätta att ge ut allt äldre Brora, tills fatlagret är helt tömt. De kan 2014 buteljera whisky från fat som fylldes 1980 eller när som, när destilleriet var igång.
   Nu kommer ju Brora att dras igång igen och börja producera sprit, varvid dess status går från ”nedlagt destilleri” till ”aktivt destilleri”, även om det då var nästan 40 år sedan själva destilleriet var igång. När den nyheten kom var det måååååååånga samlare som direkt började fråga sig om detta betyder att priserna på Brora kommer förändras. Generellt säger folk nej, jag skulle säga 1) svårt att veta och 2) kommer hur som inte gå jättefort. Titta 35 år framåt i tiden, en ny generation whiskykonsumenter. De har framför sig en 30 YO Brora som just buteljerats, och en 30 YO Brora buteljerad 2009. Det är då ungefär som att vi idag skulle titta på en 30 YO Laphroaig buteljerad 1979. Jag tror man lugnt kan konstatera att en hel del Laphroaigentusiaster skulle vara villiga att betala extra för något som buteljerades för 40 år sedan…

 9. Henning Svedberg 4 januari 2020

  Tack för bra svar!
  Du har en ny följare. 🙂

 10. Jani Vaittinen 18 augusti 2021

  Hej David.
  Inget är som väntans tider, man vankar fram och tillbaka i lägenheten och undrar när den kommer. Ja boken, vart är den, när kommer den och hur kan jag få tag på ett ex? Nyfiken så in i tusan, nåt datum?

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén