Tjeders whisky

Bara whisky

Hibiki 17 YO

Det är märkligt, vad lite japansk whisky jag har provat för bloggen: två från Chichibu och en från Yamazaki. Jag provar också väldigt sällan blended whisky. Vad sägs om att vi slår två flugor i en smäll, huh? Japansk blended, here we go! Kanpai!

Hibiki är en blended whisky från Japans i särklass största whiskyproducent, Suntory. Deras 17 YO är buteljerad på 43%.

Doft: det här är en sådan där svåranalyserad whisky, där det som möter en är: välgjord vägg. Men visst går det att hitta saker: snäll, gräddig vanilj möter Skipper’s pipes, de där lakritspiporna. Möbelpolish, eller om det är solvarm båtfernissa. Mosade frukter, men svåra att bena ut. Torrt gräs, en bit bak; nästan hö. Ett visst – oväntat, den ligger ju på 43% – alkostick. Lakritspulver; något vagt mintigt; ihop med en touch av kakao som i och för snarare drar åt O’boy/choklad är det inte helt långt ifrån After Eight, men med annan chokladton då. Kanske finns här också hasselnötter, men jag säger det med förbehåll: nötighet i whisky verkar vara något av en blind fläck för mig, jag hittar det i princip aldrig.

Hibiki 17 YO. Snygg flaska, men lite småtråkig whisky.

Smak: inleds försiktigt med fin vanilj, en skvätt lakrits och ett kaffestänk; försiktig blommighet, tänk torkade blommor; nyskurna röda äpplen; långt bak finns något skarpt som jag associerar till doften av nagellack, men det är ju lite svårt att säga att något smakar nagellack.

Eftersmak: inleds försiktigt och ganska tunt; kvar ligger en ton av sötlakrits med ett litet, litet chiliriv långt bak. Vag, lite parfymig blommighet (hej grain!). För en sjuttonåring, är detta den försiktigaste eftersmaken i världshistorien?

Vatten lyfter fram gräs till doften; gör smaken liksom rundare, samtidigt med ett nytt inslag av mullrande ek i bakgrunden (löjligt svårt att fånga i ord, skulle jag skriva marmite låter det skitäckligt, men en lite kryddig beska långt bak); ger lite skönt besk karaktär åt den tidigare så anonyma eftersmaken, som nu har vaknat till liv och liksom blivit något.

Sammanfattning: en oerhört viskande whisky. Det här är nog första gången jag provar en japansk whisky och inte blir övertygad. Det är välgjort och snyggt och stramt, men så återhållet att det faktiskt blir tråkigt. Skulle jag hålla på med poäng skulle den här ligga på runt 80: det är godkänt och välgjort, men rätt så tråkigt.

Hibiki 17 YO finns inte på Systemet, men kostar 1825 spänn på den i whiskysammanhang (ö)kända ”pråmen”, där jag ännu aldrig varit. För min del blir det ett rungande nej till inköp för det priset.

Ett stort tack till Tomas Holmsten, med vilken jag bytte till mig ett sample av denna och lite andra intressanta grejer.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén