Tjeders whisky

Bara whisky

Bowmore 1990 15 YO Old malt cask

Min junichallenge fortsätter: en bloggpost om dagen hela månaden! Allt jag visste om dagens whisky när jag provade den var alkoholhalten, 50%, vilket sade mig att sannolikheten är hög för att detta ska vara något i serien Old malt cask. Generellt inte riktigt en serie som brukar imponera brallorna av mig, precis, men men, vi får se!

Doft: jag tänker först gammal rökig whisky: visst finns här en del röktrycka, men också de där svårdefinierade minerala tonerna som äldre rökig whisky har. Samtidigt doftar röken mer som ungrök. Svår doft: en svag blommighet, urlakad vanilj (en klassisk refillton), sotflagor, syrlig rök: väldigt liksom generiskt, som en lagom rökig whisky som kan vara allt från 10–15 år, kanske äldre. Under detta: maltsötma; kanske en skvätt bitter apelsinmarmelad; kåda, i generösa mängder; en liten, liten anstrykning av viol och tvål. Det sistnämnda borde leda tankarna till Bowmore från äldre tider, men det tror jag absolut inte att det är. [senare kommentar: tihi!] Kådan är svårfångad och kommer och går, men är det som sticker ut och gör doften spännande. Vatten gör doften både sotigare och sötare, med något som är en mörk frukt eller en jordighet, jag kan inte bestämma mig för vad det är.

Denna provade jag, men inte visste jag det!

Smak: avsevärt sötare än doften, först; mycket lätt i gommen; följer sedan en syrlig fruktighet (päron med citronstänk?) som möter en väldigt fräsch rök. Det här är inte Islay. [igen: tihi!] Päron och rök ihop, på ett fint sätt. Inbillar jag mig stänket av kåda mest för att jag så gärna vill att det ska finnas där? Med en skvätt vatten finns här en otrolig fräschör, kanske ugnsbakade äpplen med vaniljsås, omsvirat av ganska ung rök.

Eftersmak: inleds mjukt och gräddigt/krämigt; sedan torkar det ut med en svag vanilj som möter mineraler, med ett generöst stänk chilipeppar långt bak; matolja; vaga men ettriga kryddor långt bak. Den är lång: när detta backat och nästan dött ligger något som är en blandning av kakan drömmar och en försiktig, just syrlig rök. Med vatten djupnar eftersmaken, röken är kraftigare nu, liksom oljigheten. Väldigt fin eftersmak på denna.

Sammanfattning: utan alkoholhalten på sampleflaskan hade jag gissat 46%, inte 50. Jag hade kanske tänkt Ledaig, som jag dock kan dåligt. Denna är mycket svårgissad, särskilt vad gäller åldern. Det är som att vissa inslag (röken) är max tio år, medan annat än uppåt en 17–18. Det är framför allt välgjort, vilket får mig att tänka att vi är utanför Islay, men i Skottland. Men vem kokar sådan här sprit? Jag ger upp. Gott var det, kanske lite mycket middle of the road; det finns mycket whisky som smakar såhär.

Bowmore 2000 15 YO Old malt cask från Douglas Laing är en single cask som det finns 344 flaskor av. Den har den egenheten att den inte finns i whiskybase – i alla fall hittar inte jag den där. Det händer inte precis varje dag!

*

Stort tack till vännen Jonas Gyllenpanzar Stierna, som skickade mig detta och några andra blindskott.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén