Tjeders whisky

Bara whisky

Om mig

Jag heter David Tjeder och har druckit whisky sedan någon gång i mitten på 1990-talet. Det var dock inte förrän någonstans runt år 2009 eller så som intresset blev riktigt intensivt. Jag använder denna blogg för att skriva om whiskies jag har provat, saker jag läser om whisky, och funderingar om…whisky. Bara whisky, helt enkelt. Jag gör en massa annat också, som inte har med whisky att göra – vi kan dra till med saker som historiker, genusforskare, feminist, antirasist, båt- och skärgårdsentusiast, glad amatörlöpare och matlagare – men på den här bloggen är jag först och främst en whiskyentusiast.

19 Kommentarer

 1. Lars Hansen 7 mars 2015

  Trodde aldrig (?) jag skulle säga att svensk whisky behövde en blogg till, men det här bara osar kvalitet. Lite som något från Springbank.

  Jag ser fram emot att låna dina rader som inspiration och gillar att de numeriska poängen ligger i något hörn och skäms.

  Lycka till!

 2. David Tjeder 9 mars 2015

  Stort tack, Lars, vad glad jag blir! Och referensen till Springbank träffar alldeles rätt i mitt hjärta. <3

 3. Caroline 10 juni 2015

  Hej David, kan jag nå dig med en nyhet via mail? Maila mig gärna: caroline(a)colerelations.com

 4. Emil 9 augusti 2016

  Hej. Smakat Bowmore white sands? 17år. Annars kan du få ett prov av mig. Jag gilla den inte, då tyckte jag Black Rock var mkt godare. Hur många år är Black Rock?

  Mvh

 5. David Tjeder 10 augusti 2016

  Hallå Emil. Black Rock är en NAS, No Age Statement, så man vet inte hur gammal, men gissningsvis någonstans 6–8 år eller så, skjuter jag helt från höften. Provar gärna White sands, har faktiskt inte provat den!

 6. Henrik Andersson 13 april 2018

  Din favvo whisky då vilken är den? Eller om du har många att välja på vilka är de fem du gillar bäst?

  • David Tjeder 13 april 2018

   En omöjlig fråga, man måste svara utifrån destillerier eller utifrån prisklass. Jag gillar generellt saker som görs på Springbank, brukar starkt uppskatta Benromach, även Bunnahabhain, särskilt de orökiga. Craigellachie är också en älskling. De få Inchgower jag har smakat har imponerat. I prisklassen typ 400-600 är Benromach 10 och Ardbeg TEN svårslagna. Old Pulteney 17 YO är annan personlig älskling. Om fem-tio år, kanske till och med tidigare, kommer Box/High Coast sopa banan med många skottar.

 7. Henrik Andersson 13 april 2018

  Hur är det med whisky och temperatur? Vid vilken temperatur ska whisky helst avnjutas eller är det olika beroende på olika sorter?

  Drycker som serveras kalla frammanar inte smak och doft på samma sätt som de som är tempererade. Konjak ska ju exempelvis värmas i handen när den hällts upp i kupan.

  • David Tjeder 7 maj 2018

   Missade denna kommentar, Henrik, förlåt för det! Rumstempererad, brukar man säga; ofta kan få ut lite mer doft- och smaknoter om man försiktigt värmer glaset i handen, men jag brukar undvika det vid provning för bloggen eftersom det är så svårt att veta hur mycket man ändrat temperaturen på det som är i glaset.

 8. Whisky.nu 12 augusti 2020

  Väldigt trevlig läsning din blogg!

 9. Mathias 13 september 2020

  Hej David!
  Tack för en bra och välskriven blogg med en rolig humor:-)
  Gillade din invecklade förklaring av Lillkyrka och vad det var.
  Kunde inte hitta något vidare vettigt någon annanstans än här.
  ska ha en provning i våran whiskyklubb om någon vecka så tänkte jag på dej. du kan kanske ha svar på en liten fråga?
  Vem är Cooper i ”Cooper´s choice” det verkar vara en slang för anrikt arbete eller hur man ska översätta det? eller är det en fysisk person?
  är detta något du sitter med kunskap om ?
  Tacksam för snabbt svar annars får du ha det så bra och keep up a good work så att säga.
  //Mathias

  • David Tjeder 14 september 2020

   Hej Mathias, och tack för fina ord! Cooper är helt enkelt engelska för tunnbindare, så mer av ett coolt namn än en rimlig beskrivning av hur fatvalen görs för den serien. Märk väl att Cooper’s Choice är en serie whiskies utgivna av den oberoende buteljeraren The Vintage malt whisky company; det är lätt att tro att Cooper’s Choice är en oberoende buteljerare i sin egen rätt, men så är alltså inte fallet.

 10. Karl Berggren 2 november 2020

  Hej. Jag har haft intresse för och samla whisky sedan 90-talet där värdering av flaskor mycket bygger på old&rare. Min fråga till dig är; Hur kan man utröna när en flaska är buteljerad? I botten kan se siffror o bokstäver men jag kan inte tyda vad de står för. Finns det speciella koder, nycklar. Tacksam om du har tid, lust att hjälpa mig, har du någon bra referens, artikel?
  Bästa hälsningar
  Karl Berggren

  • David Tjeder 4 november 2020

   Hej Karl, ursäkta sent svar! Whiskybase.com är ganska bra för att tyda de där speciella koderna, liksom även auktionssidor som whiskyauction.com och whisky.auction. Bästa referensen är Emmanuel Drons helt fantastiska bok Collecting Scotch whisky, men se upp, den kostar många tusen kronor…! En del saker om datering, men verkligen bara detaljer, kommer att finnas med i min whiskybok som jag håller på och slutskriver.

 11. Jocke 5 december 2020

  Hej, blir lite nyfiken.,när beräknar du att din bok släpps?
  //Jocke

 12. Roland Johansson 22 oktober 2021

  En helt fantstiskt intressant blogg. Just denna blogg har fått mig att spendera lite för mycket på whisky 🙂 Hade varit kul om det gick att sortera dina testade whisky efter poäng. Tack.

 13. Matte 9 februari 2022

  J.P. Wiser’s släpper tydligen sin första cask strength whiskey någonsin enligt spiritsnews (https://spiritsnews.se/don-livermore-firar-23-ar/) och enligt vad som står på flaskan. Tydligen släpptes en 23 årig whiskey som också skulle varit deras första cask strength whiskey även 2019. (https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/141383/jp-wisers-23-year-old) Kanske något att skriva om?

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén