Tjeders whisky

Bara whisky

Old Pulteney 17 YO

Tarvar Old Pulteney 17 YO en introduktion? OK då: den är 17 YO. Mest bourbonfat, lite sherryfat med i mixen också. Buteljerad på 46%.

Doft: en nästan skrämmande god doft, med perfekt avvägning mellan robust karaktär och smeksamhet. Långt fram finns rumsvarm grädde och en alldeles lagom stark vanilj, men därunder lurar Old Pulteneys gamla inoljade cykelkedjor – ibland är det en touch motorolja, idag tycker jag snarare det är inoljad cykelkedja – ihop med en skvätt kokos och apelsinzest. I Old Pulteney 12 YO känner jag mer kraftigt maritima inslag, här letar jag dem utan att hitta dem. Istället, långt långt bak, lite blöt jord och vag fruktighet, som en kombination av kiwifrukt och mörka vindruvor. Helt. Fantastiskt.

Smak: anländer med avsevärt mer beska och karaktär än den ljuvliga doften, med just motorolja och en antydan till saltstänkt sjögräs, innan en sötare, återhållen fruktighet kommer: apelsiner, kanske plommon. Beskan hittar sedan tillbaka, men är svårbeskrivbar. En resa!

Jättebra whisky.

Eftersmak: inleds oljigt, med kraftig vanilj; kommer så en skön, lite besk kryddighet; kvar hänger gröna winegum, kanske en skvätt grapefruktjuice. En svag, svag antydan till kokos.

Med vatten blir snoken lite mer ”elak” och rivig, och jag hittar nu också färskpressad citronjuice, havsluft, och något jag vill kalla en syrlig oljighet; smaken anländer försiktigare, med mer markerade, mörkare frukter (plommon dominerar) och tydligare jordtoner; eftersmaken är kryddigare och har fått en antydan till mynta i sig innan den övergår till en skön oljig vanilj.

Sammanfattning: den här whiskyn har den perfekta avvägningen mellan elakt och snällt, mellan smeksamt och mothårs. På doften bara anas de kraftigare inslagen, men de kommer som en oväntad örfil i gommen och lever kvar i nedtonad form i eftersmaken. Detta, mina vänner, är riktigt, riktigt bra whisky. Provningen bekräftar vad jag länge har tyckt, att Old Pulteney är som Craigellachies lite snällare, lite gräddigare och lite mer haviga kusin. Vi talar om ett nästan sorgligt underhypat destilleri som år efter år fortsätter stånka fram helt underbar whisky.

Old Pulteney 17 YO är halvdyr för sin ålder, en flaska kostar numera 949 kronor. Är det värt pengarna? Hell yeah!

Idag är det 5 juni. En bloggpost om dagen hade jag utlovat. Här är vad jag har provat hittills denna månad:

Datum Whisky
1 Springbank 25 YO bottled 2016
2 Sherry darling lightly peated
3 Bowmore 1990 15 YO Old malt cask
4 Longrow red 2017 release

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén