Tjeders whisky

Bara whisky

En ruggigt bra Bowmore

Jag har provat en ruggigt bra Bowmore. Med råge den bästa Bowmore jag någonsin smakat, faktiskt. Jag visste precis ingenting alls om vad det var jag provade vid tillfället, dock. Här är mina blinda noter.

Doft: detta ligger helt klart på över 46%, rökigt destillat på sherryfat. Härligt smutsig rök, med metalliska inslag (rostigt järn), sur rök, torkad ingefära och, liksom mot slutet av doften, vitpeppar. Den där limtonen, typ tapetklister, som ibland finns i sherrylagringar. Det är fruktigt, också: mosad omogen banan eller skumgodis, och en lite gyttrig fruktighet som leder tankarna åt kompott. Vi snackar grejer som aprikos och mango, kanske med stänk av dadlar i. Med tiden minskar röken och även känslan av att det är alkoholstarkt rejält. Lera är en doftnot jag har snöat in på på sistone, så jag vet inte om det är jag som hittar den för att den finns eller för att min hjärna har kort att gå till lera.

En ruggigt bra Bowmore, lagd på fat 1971 och buteljerad 21 år senare.

Smak: avsevärt alkosvagare än nosen antydde, kanske 48 bara, eller till och med 46. Fruktigt, som aprikos med krusbär och grillad apelsin. Det är mjukt rökigt, som om whiskyn är gammal, vilket den inte riktigt doftade som. Här finns också smuts i botten, en len, milt rökig, nästan gräddig känsla.

Eftersmak: igen de många frukterna, aprikos framför allt. Blöt metall. Svagt kryddig i botten. Både torv och rök här.

Med vatten: mildare, väldigt fint fruktig, ganska kraftiga toner av läder kommer fram här nu. Smaken är även den mildare men tydligt torvig och nu smakar det äldre igen. Det är nästan så att detta kan ligga på 43 snarare än 46%. Röken och torven ligger långt bak men överst närmast en mycket fin fruktighet ihop med gamla kopparmynt. Eftersmaken har gammrök och svaga dieselmotortoner med ett litet, litet chilibett.

Sammanfattning och gissningar: Det är en riktigt fin whisky. Poängmässigt ligger detta på typ 91–92. Det här är skitgott. Det doftar och smakar som att det är whisky från förr, inte idag.

Jag tror detta är Springbank, att åldern är 21 YO, att alkoholhalten är 46. Det kan också vara en whisky som buteljerades för rätt länge sedan, med denna lite metalliska gammrökskänsla, och då kan den vara så ung som 10 YO.

*

Ja, Springbank var det alltså inte, utan en 21 YO Bowmore som lades på fat året innan jag föddes, 1971. Den buteljerades på 43%, om det nu var 1992 eller 1993. Länk till whiskybase har du här. Stort, stort tack till Adam H som gav mig ett blindsample på denna riktigt fina whisky. Jag hoppas de många slattarna ur mina öppna flaskor kommer smaka, Adam, och tack för Boxflaskan!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén