Tjeders whisky

Bara whisky

Talisker 15 YO (Special Releases 2019)

Varje höst gör Diageo sina Special Releases. Årets utgåvor var nästan alla stöpta i samma designform – bara Mortlachflaskan såg ut som någorlunda som en ”vanlig” Mortlach gör:

Det kanske inte är uppenbart vid första anblick, men folk fick spel av det här. Ojojoj vad synd det var om de som nogsamt hade samlat alla släpp av Lagavulin 12 YO i denna serie! Nu skulle ju detta årets flaska inte se ut som de tidigare! Det skulle störa displayen, liksom.

För det gäller ju att fokusera på de viktiga sakerna här i livet.

Hur som, jag införskaffade samples på tre av dessa: Cragganmore, Talisker och den mer eller mindre obligatoriska Laggan. I övrigt hade Dalwhinnie 30 lockat, men annars kändes det lite som att årets släpp var designat för att locka en ännu bredare kundkrets än den vanliga. Bara tre whiskies i åldersspannet över 20. Nå i alla fall, idag provar vi Taliskern. Som vanligt finns det inga officiella uppgifter om hur stor upplagan är, men det glunkas mellan skål och vägg. Och med ganska rejäl precision, dessutom: det ska tydligen finnas 42222 exemplar av denna whisky. Det kan utläsas såhär: detta är inte en samlarwhisky. Du kommer kunna köpa denna whisky från butiker i Sverige och internationellt även om tre–fyra år. Priset ligger på totalt hutlösa runt 1250 spänn och några hundralappar uppåt. På Bolaget ligger denna på 1250.

Hutlösa 1250, det låter väl inte så farligt? tänker du. Nej, inte jag heller. Men det är skrämmande hur snabbt vi vant oss vid de ständiga prisökningarna. 1250 för en femtonåring som det finns +40000 ex av är faktiskt absurt dyrt. Särskilt, som vi ska se, om man ställer priset i ljuset av hur whiskyn faktiskt doftar och smakar.

Talisker 15 YO är buteljerad på nära det gamla engelska 100° Proof: 57,3%. En får anta att det är fatstyrka. Okej, då kör vi.

Doft: svårbeskrivbar. En sådan där doft där alla reglage ligger på sju på en tiogradig skala, vilket gör att jag spontant upplever den som både stängd och lite endimensionell. Fruktkaka möter havsstrand och ingefära samt några vrid vitpeppar, kanske. Sötman är halvkraftig och väldigt svår att liksom greppa. Stängd rök. Det ska bli intressant att se vad vatten gör med denna, för ovattnat är det liksom mest lite gyttrigt.

Smak: kraftig, men igen svår att fånga i ord. Eller, nä, jag vet inte jag… Med lite naturlig nedvattning i munnen kanske bränd lera / lerkrus (som de doftar, jag brukar inte ha för vana att äta lerkrus). Smutsig honung, som att du tagit honung, vatten och havstrandstoner och blandat.

Eftersmak: härlig inledning med torv och kakaostark choklad. Svag oljighet.

Otroligt stängd vid fatstyrka, denna. Den förvirrar. Special Releases brukar vara otroligt välgjorda historier, detta finner jag mest tråkig faktiskt.

Med vatten: väldigt mycket bättre (lättad utandning). Mycket mer hav och tång, oljefärger, hö, ingrodd smuts i fabrik. Finns det frukt här är den långt bak och har svart klet från ett sällan städat grillgaller på sig. Kanske någon oljig fisk också. Smaken är också den betydligt bättre, torvigare och med Taliskers patenterade pepprighet (äntligen!). Jag kommer fortfarande inte riktigt överens med den här liksom honungs- och vattenblandade sötman. Eftersmaken är salmiak möter grillkorv och att den där pinnen du använt som grillspett också ryker lite. Mer vatten, kanske…? Slänger en rejäl dos i sista stackars centilitern. diesel på doften, fortsatt relativt anonym smak av liksom ”lite rökig whisky”, och en eftersmak som har fått spearmint i sig.

Mja, nä. Jag brukar gilla Talisker, men den här whiskyn är faktiskt en besvikelse från början till slut, det måste sägas. Förra årets Talisker 8 YO var så många resor bättre än denna whisky att jag blir nästan lite förfärad.

Sammanfattning: en förvirrande whisky. Funkar definitivt inte på fatstyrka för mig, bättre med lite vatten, men fortfarande är vi hur långt som helst ifrån att lyfta. Inte dålig, egentligen, men nästintill meningslös. Relativt att det är en 15 YO Talisker på fatstyrka och i Special Releases framstår den för mig som ett riktigt rejält magplask. 80 poäng.

*

Tack till Mathias N för att du samplade.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén