Tjeders whisky

Bara whisky

Annelies och Jonas Old Pulteney

Det kan vara svårt att greppa, men det fanns faktiskt en tid i whiskysverige innan Sinnen och Nyanser publicerade de mest exakta och samtidigt snålvattenrinnande smaknoterna i Sverige och den där gemytliga mannen med mustaschen dök upp i montrar på whiskyevent landet över. Innan dess åkte Annelie och Jonas till Old Pulteney och valde ett fat som buteljerades för den svenska marknaden.

Jag har smakat på den förut, men denna gång provade jag den helblint. Såhär tyckte jag (noterna som vanligt oredigerade):

Doft: mild, försiktig och fin (fast jag provar detta efter en vrålare så detta sagt med visst förbehåll). Vaniljbulle, blött gräs. Kanske äppelskal. Men också därunder något kraftigare, som en antydan till motorolja kanske. Svår att liksom öppna, men trevlig: det finns en hel del karaktär här som är liksom dolt under en rätt snäll yta.

Smak: oj ja, mycket mer drag än en kunde tro! Päron, Champis, söt äppelcider. Det lite beska och lätt omogna när man tuggar i sig ett äppelskrott. En kraftig och riktigt härlig oljighet. Den känns betydligt alkholstarkare än jag trodde på doften, som över 50% (under 55). Jag sätter en hundring på att detta är Old Pulteney.

Mouahahahahaha, jag satte destilleriet RÄTT!

Eftersmak: mintigare till en början, mycket av det där härligt omogna äpplet; svagt av vanilj. Koppar, kokos. Härligt.

Med vatten: råkade slinta för att jag för en gångs skull vattnade från ett glas, det blev vääääääldigt mycket vatten… Provade och ja, fortfarande mycket gott och kraftigt, men alla noter vore i princip meningslösa.

Sammanfattning: detta bara måste vara Old Pulteney, sannolikt en single cask, på runt en 55% eller så. Jag älskar ju den här stilen av kraftig sprit på aktivt first-fill bourbonfat, där särskilt oljigheten är så underbar. 87 poäng, kanske 88.

Reflektioner vid facit och något om whiskyn: BOOOOM! Alltid lika tillfredsställande de där ypperligt få gångerna då en sätter destilleriet blint. Tro mig, det är cirka sju gånger så svårt som ni kan tro. Jag har provat denna whisky förut och gillat den. Jag gillade den än mer blint, faktiskt.

Detta är alltså en single cask Old Pulteney, lagd på fat 2002 och buteljerad 2017, så säg 15 år gammal. Fatnumret är 715, alkoholhalten precis 57% och fatet gav 258 flaskor. Det betyder just över 180 liter sprit, så med all sannolikhet en first-fill bourbon barrel snarare än en hogshead. Ja, och inte för att jag kan massor om hur fat ser ut, men nog ser det så ut som att det är en barrel Annelie så kärleksfullt omfamnar på detta foto från Old Pulteneys hemsida?

 

Här lite mer info från Old Pulteneys hemsida om buteljeringen, där Annelie Huczkowski och Jonas Gyllenpanzar Stjerna båda talar om whisky och upplevelsen på destilleriet, och här har du den i whiskybase.

 

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén