Tjeders whisky

Bara whisky

Bourbonfredag: Angel’s envy port barrel finish

TGIBF! Наконец бурбон пятницу! Finallement, le vendredi de bourbon! Hatimaye bourbonljumaa! Äntligen bourbonfredag! Dagen då hela whiskysverige stannar upp och alla bara väntar på vilken bourbon som kommer recenseras på denna blogg. Typ…

I glaset idag, en Angel’s envy bourbon port barrel finish på 43,3%. Det är första gången jag provar en bourbon med finish på annat slags fat. Minns att jag är fett rudis på bourbon och provar mig igenom dessa sorter som led i en egenutbildning. Provad utan förkunskaper, så jag skriver mina noter här och googlar i efterhand.

Doft: den där lim(vanilj)käftsmällen igen: majssprit på nyek, hej bourbon. Smör, och en ”majsighet” som väl bäst beskrivs som smörade popcorn. Jag känner inte mycket av några portvinsfat här, mer än att det också finns frukter jag inte hittar namnen på – och de ligger långt bak under det där onyanserade bourbonbrötet som inte riktigt är min påse. Efter en tid: någon fruktmarmelad, är det fikonmarmelad? Lite bränd sirapston också, nästan lönnsirap. Kokos- och vaniljglass! Eller hellre: vaniljglass med hela kokosflingor i. Helt okej doft. Med vatten: en helt hejdundrande kolasås dyker upp, men försvinner efter ett kortare tag.

Snygg flaska. Tråkig bourbon.

Snygg flaska. Tråkig bourbon.

Smak: bättre än doften; inleds med frukter, en blandning av apelsin och aprikos ihop med väldigt rejäla mängder ettriga kryddor, vilket får mig att tänka att det finns en hel del rye i receptet. Först därefter kommer mer traditionella bourbontoner (limmet, vaniljen, den kolade eken). En helt okej gom. Med vatten: frukterna lugnar sig något och det smakar mer ”vanlig bourbon”, med en del bråkig beska som sannolikt härrör från portvinsfaten i bakgrunden.

Eftersmak: smörigt och snällt i jämförelse med den fruktkryddblandning som gommen utgjorde; kolasås som blandats ut i rejäla mängder vatten (vilket jag gillar, det är mer av en antydan på det sättet); vanillin och krossad kokos. Med vatten: lite ettrigare och kryddigare, bra så.

Sammanfattning: jag kom inte riktigt överens med denna. Det smakar inte illa, det är bara rätt så ordentligt tråkigt. Den tillhör genren ”kul att ha provat” och är väl en helt okej vardagsbourbon med en mindre portvinstwist, men inget mer än så. Hemsidan ger knapert med information om ålder (upp till sex år gammal bourbon som ges en finish på portvinsfat i tre till sex månader), och det är även lite osäkert var Angel’s envy destilleras (se till exempel här).

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén