Tjeders whisky

Bara whisky

Aberfeldy 15 YO (2019)

Aberfeldy har lanserat en femtonåring som har slutlagrats i fyra–fem månader på rödvinsfat av fransk ek, närmare bestämt från Pomerol i Bourdeauxregionen. Den är buteljerad på 43% och är en begränsad utgåva där vi inte vet hur begränsad den är. Aberfeldy kör annars på 40% för sin core range. Den lanserades på Systembolaget den 14 februari och en flaska kostar 650 spänn. (Det är för övrigt inte ett överpris, utan ungefär vad den kostar på kontinenten. Ibland kan det vara värt att jämföra eftersom importörer slår på väldigt olika mycket på olika buteljeringar och Systembolagets pris ibland är galet mycket högre än i andra länder.)

Som med andra buteljeringar från ägargruppen Bacardi ska man ta deras uppgifter om batchnummer på flaskor och rör med en nypa salt. (Om nu bara ”eh, vad är en batch?”, ta och klicka här vetja.) ”Batch no 2919” står det på flaskan, men de kommer knappast designa om hela etiketten och röret om de gör en andra batch av denna femtonåring. Mycket riktigt står också på baksidesetiketten ”see base of bottle for lot code”. Och vänder man flaskan upp och ned står där faktiskt L1 i glaset. (Lot är jänkarnas term för batch.) Så, batch 1 alltså. Bacardi gör samma sak med Craigellachie och Aultmore, som har batchnummer på sina etiketter som inte förändras mellan olika batcher. Jag antar att det hela ska ge något slags retrofeeling på etiketterna och så, men för egen del tycker jag det är fel och oklart och ge information om batcher när det man ger information om inte är information om batcher.

Nå i alla fall! Det centrala är väl ändå ”är det gott?” Och, om du inte vill läsa vidare, är svaret ja. Såhär tyckte jag:

Doft: oväntat kraftig för 43%. Ibland när rödvinsfat tillåts totalt ta över kan de lämna whiskies dränkta i saker som kalops och köttbuljong. Här finns inget alls av det, vilket vi tackar för. Här är det istället: kakan drömmar, ljung i mängder, ett stänk av koncentrat till svartvinbärssaft. Komplex kryddighet långt bak; plommon, ljusa russin. Oväntat välbalanserat för en fyra–fem månaders slutlagring på rödvinsfat, måste jag säga. Kanske en hint av blyerts, men det är när jag har nosat hur länge som helst.

Smak: något strävare inledning än doften antydde, och definitivt kryddigare (kryddnejlika, framför allt); men här finns också honung, apelsin och en antydan till glögg. Med tid i munnen backar kryddorna. Jag tycker att jag hittar väldigt mycket ljung även här, inte bara i doften. Kryddorna kanske väl kraftiga.

Eftersmak: honung igen; svartvinsbärsjuice; svagt av grapefrukt.

Med vatten: whiskyn ”ljusnar”, får mer grapefrukt och mer vanilj. Smaken lite mindre kryddig – bra – och väldigt mycket mer nästan syntetfruktig eller bärig: hallongodis, röda ugnsgrillade äpplen med honung på. Trevligt! Eftersmaken något svagare än tidigare, men intressant att den pallade för vatten och faktiskt också utvecklades, tycker jag.

Sammanfattning: det kanske lyser igenom i smaknoterna att mina förväntningar på denna var låga. Jag har inte provat mycket Aberfeldy och väl tror jag enbart deras core range, som jag tycker är lite tam och småtråkig. Detta var en positiv överraskning: en bra, intressant whisky. Inget halleluja men verkligen trevlig. 85 poäng.

*

Denna bloggpost bygger på whisky jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén