Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank Local barley 10 YO (b. 2019)

För länge sedan buteljerade Springbank en rad whiskies under titeln Local barley. Jag har inte smakat någon av de buteljeringarna. Så sparkade de igång igen 2016 med en fantastisk 16-årig Local barley. Länge var snacket då att de skulle göra fem buteljeringar med Local barley, men väl insatta källor glunkar nu om att serien kommer fortsätta. Den femte i den moderna serien släpptes den 14 februari på Systemet och finns fortfarande att få tag på. Priset kan tyckas högt för en tioåring, 1062 kronor, men den är faktiskt skvätten dyrare utomlands. Alkoholhalten ligger på 56,2%, upplagan är på totalt 9000 flaskor och fatmixen är denna gång 77% bourbonfat, 20% sherryfat och 3% portfat. Hela 522 av de 9000 flaskorna kom till Sverige.

Poängen med Local barley-serien är att de använder lokalt odlat korn (duh!). Det betyder inte i sig att de kört med traditionella, äldre kornsorter; för denna utgåva brukades den moderna kornsorten Optic som är en typisk modern så kallad high-yielding kornsort. Det vill säga, den är framtagen främst för att den ger gott om sprit per ton mältat korn. Whiskyn lades på fat i juli 2009 och buteljerades i oktober 2019.

Några av de tidigare släppen i serien har funnits tillgängliga på Systembolaget länge, men nu verkar det som att svenskarna till sist har fattat hur bra whisky Springbank normalt släpper i denna serie. Tydligen har jag varit usel på att publicera mina smaknoter från den här serien, för jag hittar bara noter på en enda av de fyra tidigare på denna blogg, förra årets underbara nioåring.

Hur doftar och smakar denna tioåring, då?

Doft: Springbanks klassiska underbara fulrök, men här invirad i något mer sherry än vad procentsatsen i fatmixen antyder, tycker jag, särskilt nyupphälld. Salt torkad fisk; saltlakrits; en syrlig ton som jag faktiskt tycker är grekisk yoghurt (den fastare varianten med hög fetthalt). Tydliga toner av rökt malt, och smygande sherryfruktighet i bakgrunden (svagt av ljusa russin och godiset hallonremmar). Avsevärt liksom ”snällare” än tidigare whiskies i serien, som varit mer av bestar på doften.

Smak: rejält med rök; hårt bakat surdegsbröd på råg; salt torvighet, som en blandning av torv och inlagd sill; rosépeppar som vägs upp av antydningar till fikon(marmelad). Torkad mynta. Schiozfrent och spretigt, men jag gillar det. Håll kvar den i munnen länge, och sherryn vaknar alltmer till liv (förutom fikon, även russin). En smörig eller gräddig fet munkänsla.

Eftersmak: hallonremmar; tydlig men mer mjuk och söt rökighet; tobak. Mycket mynta, mycket saltlakrits.

Med vatten: tamare på doften, med mycket mindre av rök. Antydan till rost. Den höll inte för (den mängd) vatten (jag tillsatte). Smaken är dock fortfarande livlig, mer maltig och brödig, och har fått än mer marina toner av tång i sig, även sjögräs; härligt. Eftersmaken är rejält torvig med vatten, nästan oljigt tjärig.

Sammanfattning: alltså, jag är ju lättflörtad vad gäller Springbank. Och visst är detta bra, men jag avsmakar den med andra moderna Local barleys i minnet, och där har jag varit snarare blown away än imponerad. Denna är bra, absolut, men kommer för mig inte upp i samma svindlande höjder som flera av de tidigare släppen. 87 poäng – fortfarande rejält bra, alltså.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

3 Kommentarer

 1. Johan Andersson 23 februari 2020

  Stämmer bra att det kommer fler i serien. Vi hade en privat Local Barley provning i Campbeltown i slutet av januari med Ranald Watson. Då provade vi de 5 samt de 2 från Springbank Society 11 och 14 yo. Samt 1 lb från ”the cage” 8yo Sherry Butt. Den var sämst av alla tyvärr. Bäst vara den 1965 36yo cask 7 som vi också hade på provningen. Därefter kom det fatprov av den som kommer i höst 9yo nu men 10 när den släpps mörk fin Sherry färg på den så den längtar jag tills den släpps. Kommer troligen 5 till enligt Ranald. Så inget slut ännu. Vi fick även prova en överraskning 8yo lb från ett Jamaican Rum cask 2011. De buteljerade ett antal olika romfat 2011 detta då de kokade mycket Local Barley det året.

  Hej hopp David nu fick du lite mer info.

  Mvh Johan

 2. Jani 23 februari 2020

  Tack herr Tjeder för en så himla trevlig och lärorik blogg, alltid lika kul och intressant att läsa nya poster.
  Måste säga att jag håller på att spricka av längtan inför ditt boksläpp, inget slutdatum än?

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén