Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank 25 YO (2020)

Varje år sedan 2014 släpper Springbank en synnerligen begränsad tjugofemåring. Årets upplaga buteljerades i januari och 25 flaskor släpptes den 8 juli på Systembolaget till ett pris av 4979 kronor. Det är ungefär vad Springbanks 25-åringar brukar gå loss för, så inget konstigt där. Man bör också lägga en tanke på den lilla utgåvan (1200 flaskor totalt) och hur lite Springbank producerar varje år.

Årets upplaga är lagrad till 50% på bourbonfat och till 50% på sherryfat. Här har du den i whiskybase.

Doft: dammigt bibliotek; torkade rosor; något som är mycket milt syrligt och som jag inte vet om det är krusbärsmarmelad eller rabarberpaj. Jordgolv. Och faktiskt hallonremmar. Det där jordgolvet är underbart. Som så ofta med gammal Springbank är det mångfacetterat, men väldigt viskande.

Smak: mer tryck i smakerna här. Svag chilihetta i inledningen; mörk choklad; riktigt gammalt läder. Fin oljighet. Jag brukar tjata om gröna winegum, och här finns något liknande, men smutsigare, som att de sprejats med någon svag grillsås.

Eftersmak: otroligt viskande. Mycket svag torvpuff. Svagt av det där stampade jordgolvet. Salt, torkat kött.

Med vatten: ah, ännu mer av jordgolvet. En försiktig och vacker doft, detta. Smaken har ”mer Springbank” nu: havsluft, svag rök jag inte kände tidigare, kraftigare oljighet. Eftersmaken saltare, och en härligt trött vanilj har tillkommit.

Sammanfattning: jag vet att det är att svära i kyrkan, men för mig är Springbank bättre när de är yngre. Alla talar om hur Springbank verkligen blommar ut från 21 år och uppåt. Jag saknar det brutala, smutsiga, när jag smakar på Springbanks olika 25-åringar. Det är svårt att liksom kalibrera om – som när en plötsligt får prova Ardbeg som är uppåt en tjugo år, och blir konfunderad. För mig är yngre Springbank ofta bättre (men den gamla 32 YO däremot totalt jätteöverlägset bäst). När jag plockar bort mina egna preferenser och liksom bedömer whiskyn är den ju ändå en väldigt bra whisky. 88 poäng.

*

Denna vådligt försenade bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén