Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank 12 YO cask strength (2020)

Varje år och ibland något oftare släpper Springbank sin 12 YO på fatstyrka. Detta är batch nummer 20 av denna whisky, och den har något lägre andel sherryfat än brukligt: 35% sherryfat och 65% bourbonfat. Alkoholhalten landade på 55,3%. Man vet inte hur stor upplagan är. Här har du den i whiskybase.

Denna whisky släpptes i juli till priset 800 kronor (minus en). Den är förstås slutsåld sedan länge på Bolaget, men finns på sina ställen ute i Europa för ungefär det priset.

Doft: svag sherry möter plåster och mild rök. Russin; medicinala toner som är något mittemellan plåster och gips; äppelpaj eller om det är äppelmos. Något som drar åt mango, nästan, mycket svårt att beskriva. Eller hellre aprikos? Härlig rökighet i djupet.

Smak: besk och syrlig och söt på samma gång; det vita på en grapefrukt, sockervatten och en tydlig men liksom kontrollerad rökighet. Svartvinbärsblad (som de doftar), saltlakrits, svagt av tång. Mycket kraftig på fatstyrka, nästan så att alkoholen gör whiskyn pepprig.

Eftersmak: rök- och saltlakritsbomb i början; bränt rågbröd i ugnen; färsk mynta möter vad jag vill kalla sherrysirap, typ som att ett sherrykoncentrat som blandats ut i lite sirap. Hänger kvar länge.

Med vatten: rostigare; liksom järnigare (det är kul att hitta på ord). Mycket krossad malt. Svaga dieseltoner. Underbart. Smaken har fått mycket mer sherry sig – russin, dadlar, kakaopulver – och röken är nu som när din fuktiga lövbrasa i trädgården pyr ut fulrök. Härligt. Eftersmaken ännu kraftigare, med järn, rejäl havssälta, sådan där mineral rök som hör mycket äldre whisky till och spearmint. En käftsmäll till whisky, detta.

Sammanfattning: en rejält solid fulsmutsig Springbank där sherry- och bourbonfaten balanserar varandra väl. Riktigt gott. 89 poäng.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis. Förlåt den enorma förseningen, jag hade helt enkelt glömt att lägga upp dessa noter på bloggen!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén