Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank 32 YO

Det här är mitt första möte med denna whisky. Jag köpte två samples på den för gud vet när sedan. Som med så många andra lite lyxigare grejer jag har köpt sample på har jag känt att jag behöver mer erfarenhet först. Har man provat tjugo whiskies kan man inte uppskatta alla subtiliteter i äldre whisky, är min uppfattning. Och så behöver man ha provat tillräckligt mycket whisky för att inte bli alldeles skogstokig av upphetsning inför det speciella och extradyra, förstås.

Nu tycker jag att jag har jag tillräckligt med erfarenhet för att kunna prova denna och andra speciella whiskies. Så, Springbank 32 YO är en buteljering från 2004. Den är buteljerad på 46%. Tydligen är upplagan på 2400 flaskor, faten ska vara refill sherry och all ingående whisky ska ha lagts på fat 1971. All denna information kommer från whiskybase. Jag vet inte varifrån någon hämtat att all whisky ska vara lagd på fat just 1971, dock, det står i alla fall inte på flaskan, så just den uppgiften kanske får tas med en nypa salt.

För några år sedan kunde man fortfarande få tag på en sådan här för typ 5000, men på sistone verkar de ha stuckit iväg till det fånigas gränsmarker (långt mer än dubbelt så mycket). Innan vi går vidare till smaknoterna: jag har faktiskt relativt sett låga förväntningar på denna. Jag brukar föredra Springbank i vilken ålder som helst från säg åtta till 21 framför äldre Springbank.

Doft: okej, jag har provat flera Springbank 25 YO och hade därför trott att detta skulle viska och vara supersubtilt. Eftersom jag brukar tycka Springbank är allra bäst från 21 år och nedåt var mina förväntningar inte jättehöga. Men tji fick jag: detta är något helt annat och bra mycket piggare och skitigare än de moderna Springbank tjugofemmorna. Gamla kopparmynt; blött järn; något slags fett som du köpt för att smörja in en gammal motor med. Torkat sjögräs (vi snackar sushi här). Rumsvarm grädde; torkade ljusa frukter (någon ljus melon, päron, äppelkuber). Små rökrester. En antydan av både brynt smör och havsvatten. Det som imponerar mest är smutsen, som är så bara fantastiskt old school. Detta är en whisky rörd av gudarna.

Smak: så oljig, smutsig i inledningen, med de där kopparmynten som möter en riktigt smutsig oljighet. Toner av järn – underbart. Följer så en fantastisk fin fruktighet (små inslag av mango, ananas, kanske till och med papaya), men smutsen och, faktiskt, den svaga röken ligger liksom överst. Grädde, skirat smör i mängder, motorolja. Det är svårt att tänka sig en whisky som kan vara”fetare” än denna i upplevelsen. Det finns noll trötthet i denna whisky, samtidigt noll aggressiva tanniner eller murken ekighet. Jösses.

Eftersmak: inleds smörigt/gräddigt, övergår i minerala rökrester. Grönt te med små inslag av jasmin (!), på ett härligt nästan parfymigt sätt. Under allt detta ligger den där smutsiga oljigheten och lurar.

Med vatten: jag är nervös nu, gammal whisky kan bli bra mycket sämre med vatten, men what the hell, måste ju prova…så, bara två ynka droppar… Ingen jätteförvandling på doften, frukterna blev mer färska än torkade, och sjögräset flyttade fram. Smaken är – är det möjligt? – lite smutsigare nu, oljigare, har mer av järn och en antydan till torv. Underbart. Eftersmaken har fått lite torkad mynta och en del mjuk kryddighet. Den är fortfarande awesome vattnad, men svagare i eftersmaken.

Sammanfattning: jag är blown away. En whisky som befinner sig i en perfekt avvägning mellan ”old school”-stilar (smuts, kopparmynt, tropisk frukt) utan att ha förlorat alls i, hur ska jag säga, tryck eller ”punch”. Jag har provat väldigt mycket superveryspecialwhisky på sistone, och haft en hel drös med whiskies som landat över 90, en gräns som jag annars är väldigt petig med. Detta är en whisky i absolut världsklass – bland det bästa jag har provat någonsin. 95 poäng, häng på 96. Eller om det är 96. Mja, hm, asch: jag vet inte. Jag har inte provat tillräckligt mycket whisky som spelar i den här divisionen för att veta var gränserna går mellan fantasibetyg som 94, 95 och 96. Det är absolut sinnessjukt pissgott, det räcker väl?

*

Tack till dig jag köpte sample av för några år sedan – jag minns inte alls vem du är.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. Jörgen Agerskov 2 augusti 2019

    Mmmmm whisky är inte så dumt tyvärr har prisbilden blivit för hög

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén