Tjeders whisky

Bara whisky

Longrow red 4 snart här

Årets upplaga av den härligt mustiga Longrow red, den fjärde i ordningen, är snart här. Denna serie whiskies är verkligen en vattendelare. Jag tillhör hallelujakören, men minst lika många anser att dessa whiskies i princip smakar dynga.

Det började 2012, med en spännande rödvinslagrad Longrow som legat i sju år på refill bourbonfat och fyra år på rödvinsfat av Cabernet sauvignonvin, buteljerad på 52,1%. Året efter följde man upp med en elvaåring som spenderat sex år på vanliga refill bourbonfat och hela fem år på australiensiska shirazfat, på 53,7%. Faktiskt hette det rödvin som legat i faten innan Long row, vilket gör denna version till en Longrow lagrad på Long row! Den tredje versionen, buteljerad 2014, är lagrad på portvinsfat under hela lagringstiden och ligger på 51,8%. Upplagan har förblivit lika halvbegränsad hela tiden, 9000 buteljer släpps varje gång. Jag har smakat alla tre och gillar dem alla skarpt, även om jag aldrig för mitt liv kan komma ihåg vilken av de två första versionerna jag gillar mest.

Och nu närsomhelst är det dags igen. Årets version har slutlagrats på Pinot noirfat. Redan i mars började denna nyhet spridas, och i juni annonserade Springbank nyheten. De berättade då att årets Longrow red den skulle släppas i augusti. Well, det är den 20, och inget mer har hörts… Enligt den här bloggaren, som smakat ett sample, är den tolvårig, eftersom den spenderat ungefär elva år på bourbonfat och sedan tydligen bara 6–12 månader på pinot noirfat från Grant Taylors Valli vineyards på Nya Zeeland. Ungefär elva år på bourbonfat och ungefär ett år på pinot noirfat behöver ju faktiskt inte bli tolv år totalt. Men sampleflaskan med Longrow red på Springbanks officiella Facebooksida har året 2002 på sig, vilket gör det inte kan handla om en elvaåring denna gång. Longrow red 4 har alltså den i särklass kortaste lagringstiden på rödvinsfat. Beror det på att Pinot noirfaten är extremt aktiva, eller hade Springbank inte från början räknat med att experimentet med rödvislagrad Longrow skulle bli så populärt, och därför börjar deras Longrow red-serie ha kortare tider i rödvinsfat? Jag har ingen aning. I oktober kommer buteljeringen, som ligger på 52,9%, till Systembolaget, med beställningsnummer 40402 och en prislapp på 998 kronor. Underbara nyheter!

Tittar vi in i kristallkulan finns det möjligheter till ändlösa framtida varianter av Longrow red: ta bara druvor som Barbera, Gamay, Merlot, Malbec, Montepulciano, Mourvèdre, Negroamaro, Pinotage, Sangiovese, Tempranillo, Zinfandel… och alla de här. För min del hoppas jag att det årliga släppet av Longrow red fortsätter länge, länge än.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén