Tjeders whisky

Bara whisky

Två single casks från Loch Lomond

Ibland glömmer jag samples. Det är ett tag sedan nu som importören för Loch Lomond skickade mig samples på två single casks för den svenska marknaden. De släpptes 5 maj under en krånglig tid då webblanseringar ännu inte var igång igen på grund av Corona, så de var lite luriga att beställa då och hamnade lite under radarn i svenska whiskygrupper. De finns fortfarande att beställa. Här kommer så till sist mina smaknoter.

Loch Lomond 2010 single cask for Sweden Sauternes finish

Denna single cask är nio år gammal, eftersom den lades på fat (en refill bourbon hogshead) i december 2010 och buteljerades efter en nio månaders slutlagring på ett sauternesfat i januari 2020. De använde sina speciella så kallade straight neck pot stills för denna whisky. (Om någon därute vet med säkerhet om alla rektifieringsplattor har tagits bort ur den raka svanhalsen på dessa pannor, hör gärna av er. Dessa kallades tidigare Lomondpannor, och om plattorna är kvar har Loch Lomond bara bytt sin benämning på dem. Skillnaden är inte oviktig.)

Alkoholhalten är på fatstyrka, 55,8%, och utgåvan är på 310 flaskor. Här är den i whiskybase. Priset på Systembolaget, alltså den enda plats där denna whisky kan inköpas, är 729 kronor. I dagens tossiga prisbildsvärld får nog +700 spänn för en nio år gammal single cask från ett destilleri som tills nyligen hade rätt lågt anseende vara ett bra pris. Loch Lomond är, för den som inte följt destilleriet, ett destilleri vars anseende skjutit rejält i höjden från ett lågt anseende. Förändringen har kommit under de senaste kanske fem åren, med nytt ägarskap och en större satsning på singelmalt.

Doft: härlig, kraftig, drar åt många håll. Inte insmickrande utan något gyttrig; inte för alla, precis. Honung, honungsmelon och physalis, på den söta sidan; samtidigt rejält maltig, säg typ några sådana där all bran-flingor (mycket fibrer). Och så det lite smutsigt mysko: stampat jordgolv och en vag ton av gummi, långt bak. Det finns mer i den där lite härligt kladdiga sötman…aprikoskonserver, tror jag det är. Den härliga sötman och frukterna ligger absolut längst fram, allt annat är bra mycket längre bak. Jag gillar detta.

Smak: skarpare, mindre söt; tydlig vanilj och något kalkigt inleder, och följs av torra päron, syrliga äpplen och en del malt. Detta är märkligt likt champagne i smaken. Jag menar det på ett bra sätt.

Eftersmak: svag men ändå tydlig rökighet (från faten eller fylldes fatet med något lättrökigt destillat?); päronjuice; svagt av lakrits.

Med vatten: ännu mer fruktighet, och vaniljsocker. Nästan syntetiskt söta päron- och äppeltoner. Bättre, mindre spretigt – men just jag gillade ju de där lite märkliga tonerna av jord och gummi som lurade i bakgrunden på doften ovattnad. Smaken är betydligt sötare och liksom fetare än tidigare, smörigare: som smör blandat med vaniljsocker, och en hel del äpple. Syrligare frukter och kanske även bär i bakgrunden: krusbär, kiwi. Eftersmaken är något spritigare än tidigare. Mycket kalk och syrliga äpplen.

Sammanfattning: perfekt sommarwhisky. Tillräckligt intressant och spretig för att funka för en lite djupare analys, suverän som ren avnjutning. Loch Lomond går från klarhet till klarhet. 86 poäng.

Loch Lomond 2006 heavy peated for Sweden

Denna kommer från en refill bourbon hogshead som fylldes i mars 2006 och buteljerades i januari 2020. En trettonåring, således. Den är härligt blek. Det blir med denna och andra whiskies Loch Lomond ger ut numera hur långt de rör sig från de tidigare ägarnas många många olika varumärken för de olika destillaten. Denna är hårt rökig och även denna har framställts genom det som ägarna numera kallar sina ”straight neck pot stills”. Detta är inte ett destillat som de tidigare ägarna skulle buteljera som Loch Lomond, utan något annat. Det är bra, tycker jag, att de nya ägarna numera buteljerar sin förvirrande mängd destillat som Loch Lomond – att hålla ordning på alla olika whiskies som rasslar ur deras många olika pannor är svårt till och med för en inbiten nörd som jag.

Alkoholhalten ligger på 56,9% och fatet gav 250 flaskor. Här är den i whiskybase. Priset på Systembolaget är 919 kronor.

Doft: denna är motsträvig. Normalt med rökig whisky från icke-Islay finns det en släktskap med andra rökiga från icke-Islay. Detta är något helt annat, och mycket egensinnigt. Svår i termer av smaknoter, för de vanliga associationerna vill inte riktigt lira. Sött vatten, tandläkarmottagning och svagt av dieselångor. Varm tallskog. Rökigt, absolut, men en så annorlunda rök. Jag hittar inte riktigt ord för att beskriva den. Artonåriga sonen fick dofta och utropade genast att den doftade ”dålig mandelmassa”. Jag vet inte riktigt vad det är, men jo, nog finns här mandelmassa. Den doftar faktiskt jättekonstigt.

Två toppar av Loch Lomonds annorlunda pannor. En av deras traditionella kopparpannor längst bort i bild.

Smak: mildare, mer sammanhållen. Torv, svagt av apotek, kraftigt av tallbarr, nästan som i Wunderbaumträd i bilar. Med tid i gommen kommer en del fruktighet: päron, inte minst. Charkuterier, tror jag. Tydligt rökig, men bra mycket mindre så än i doften.

Eftersmak: sötlakrits, hårt rostat bröd, och mot slutet rätt härliga toner av syntetisk frukt som hos tuggummi.

Med vatten: bättre. Fortfarande mysko, men nu har asfalt tillkommit, och en försiktig men tydlig torvighet. Smaken är något oljigare, har gröna winegum och torrt gräs men också den där lite konstiga sötman som hos sockervatten. Eftersmaken betydligt bättre, med tydlig rökighet, torv och ett stänk saltlakrits.

Sammanfattning: mja, nej, den här var inte för mig. Särskilt doften är för mycket ”out there” för mig, med dofter som inte hänger ihop. Det blir bättre med vatten, men förblir i min gom en klart främmande fågel. Den är dock väldigt intressant att prova: roligare att analysera än att avnjuta, helt klart. 73 poäng. Som ett tillägg: att gå tillbaka till whiskyn med slutlagring på sauternesfat visar tydligt klasskillnaden mellan dessa whiskies. Det är som att hitta hem igen.

Destilleriet har förresten gjort en kort video där deras whisky blender Ashley Smith presenterar dessa två whiskies: kolla här. För en nörd som jag ger videon vissa antydningar om vilka destillat som använts för dessa två whiskies, men väcker också en eller två frågor kring exakt vilka destillat det kan handla om. (Minns att Loch Lomond gör sådär en tretton olika whiskystilar.) Information om faten har inarbetats i presentationerna av dem ovan. Givetvis tittade jag inte på videon före provningen eller tog del av destilleriets officiella smaknoter – det gör jag aldrig.

*

Den här bloggposten bygger på samples jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén