Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank 25 YO (2018)

Projekt ”hugga ett random sample ur en låda och blindprova den” fortsätter. Ni har sett rubriken, ni vet vad det var, jag visste det inte. Vi börjar med noterna:

Doft: en tydligt men milt rökig historia, detta. Stekt salt sill, torv och en rökighet som närmast är hårt rostat bröd. Limejuice. Kalk. Viskande, svåröppnad, men härlig.

Smak: stenstrand vid havet (småsten); svagt av tång. Tydlig rökighet därunder; saltlakrits. Rejäl sötma också, men svår att beskriva. Betydligt bättre och liksom ”maffigare” än doften: detta är en härlig, milt rökig whisky. Det finns många lager här, men så svåra att bena upp: svag oljighet, lime, kalk, minerala toner…typiskt för en rökare med ålder i sig.

Eftersmak: rök, förstås, mörk sirap; följer så blöt tång, svagt av syntetisk liksom gröna godisar. Spearmint, eller om det är torkad mynta. Den hänger kvar ordentligt länge och tången blir alltmer torkad, för att till sist vara som det där torkade sjögräset i sushirullar (maki). Minerala toner, igen. Jag tror detta är ett rökigt destillat med mer än tjugo år på fat. Det är gott, men jag är inte golvad.

Med vatten (två droppar i sista typ centilitern): whoa, nu händer det grejer. Varm dieselmotor, rumsvarm vispad grädde. Oljig fisk (inte rökt, så stark är inte rökigheten). Rost. Dessa dofter är liksom vitalt starka men utan att vråla – igen, detta är rökig whisky med mer än tjugo år på fat. Smaken är dammiga läderinbundna böcker, något svart te som dragit länge, kalk. Allt ligger långt bak. En viskande, gammal whisky. Eftersmaken är mycket mildare nu: brödigare, mineralt mjukt rökig.

Sammanfattning: detta är gott och svårprovat: en viskande, gammal rökig whisky som är härlig och komplex. Jag misstänker starkt att detta är svindyrt, men inte i min bok prisvärt. Jag säger 91 poäng och över 3000 kronor, men att det för just min plånbok snarare är typ 2000 kronor gott. Destilleri? Skottland, kanske Caol ila eller Springbank eller Ledaig (Tobermory då, för destillerinamnet). Ålder: över 20, under 30 år. Alkoholhalt 46%.

Detta var alltså förra årets Springbank 25 YO, som buteljerades i januari 2018 och som släpptes 12 april 2018 på Systembolaget till ett pris av 4896 kronor (gammal Springbank är svindyr och ges ut i mycket små mängder). Den är lagrad på second-fill oloroso sherryfat, 18 flaskor av den totala upplagan på 1200 kom till Sverige. Den finns fortfarande att få tag på för ungefär det priset utomlands ifrån.

Jag har provat några Springbank 25 YO nu – se här för den buteljerad 2016 (släppt 2017) och här för den buteljerad i år (lilla strået vassare i min bok). Jag brukar tycka att de är kanongoda, men inte lika goda som sitt pris. Å andra sidan ska det helt galet mycket till för att jag ska tycka att något alls är så mycket som 5000 kronor gott; någonstans där när flaskorna börjar kosta uppåt en 2000 kronor och mer blir ”prisvärd” alltmer svårt att ha med i beräkningen. Så ock denna gång, alltså.

*

Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis. Jag må vara en 400 dagar för sen med noterna, men hey, jag provade den i alla fall…!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén