Tjeders whisky

Bara whisky

Tomatin 8 och 15 YO

För något år sedan befann jag på en flygplats utomlands och skummade mig igenom det rätt magra utbudet. Chansade vilt på tre flaskor: Tomatin 8 YO, Tomatin 12 YO och Tomatin 15 YO. De lanserades sent 2016 (fast tolvåringen är Tomatins ”vanliga” tolvåring, bara i större större flaska, så den har funnits längre). Här följer smaknoter på de två av dem som är utgåvor som bara finns för just travel retail. En applåd för Tomatin såhär på förhand för att 1) de ger ut en åttaåring och sätter ut åldern på den!! och 2) att utgåvorna inte är NAS och kommer med en långsökt backstory om hur whiskyn har inspirerats av bluttenblutten och består av hand-selected bespoke casks som byggts av special coopers för att ge unika egenskaper och hi och hå och yada yada. Åttaåringen har lagrats på bourbon och sherry, femtonåringen på refill American oak casks. Det är hela storyn. Vi tackar och bockar för bristen på jidder. 

Tomatin 8 YO, 40%

Denna har alltså lagrats både på bourbon- och sherryfat.

Doft: ljuvligt söt bourbonlagring. Ordentligt fruktig: torkad ananas, färska päron, aprikos (eller om det är mango?). Här finns en frisk syrlighet också, som hårda sötade citrongodisar. Kraftig vanilj. En lätt, fruktig, fin doft: jag gillar detta jättemycket.

Sketanajs och billig därtill. Jag känner knappt någon sherry alls, måste jag säga. Spelar det någon roll? Icke!

Smak: inleds med vanillinsocker, övergår i stänk av blodapelsin, svag beska från eken; mer försiktig vanilj. Tydlig maltsötma. Helt okej, lite platt i jämförelse med doften.

Eftersmak: igen sött, som hermesetas nästan; sughalspastiller utan mynta i; svårfångade ljusa frukter. Kanske att den torkade ananasen är tillbaka här? Citrongodisarna finns här helt klart.

Sammanfattning: en lätt, okomplicerad, välgjord whisky. Den lovar mer på doften än vad den sedan levererar, men ruggigt prisvärd. Lättdrucken, snygg, ljusfruktig whisky. Tomatin har helt klart ett bra destillat: med tanke på att detta är en riktigt billig taxfreeutgåva på en liter för inga pengar alls lär det knappast finnas äldre whisky än just 8 YO med i mixen. De kokar bra sprit.

Tomatin 15 YO, 46%

Den här har som nämnts legat på refill American oak casks. Det kan betyda både bourbon- och sherryfat, men sannolikt enbart bourbonfat.

Doft: svårfångad; stängd. Även som 15 YO domineras Tomatin av tydlig fruktighet, men de är definitivt svårare att hitta. Tydliga russin. Mörka vindruvor. Linoleumgolv, långt bak.

Helt okej.

Smak: en fin, fruktig start: mango, aprikos. Sedan ”mörknar” whiskyn, med en skön kryddighet en bit bak. Små stänk av anis. Jag är ingen ölnisse, men någon mörk IPA finns med i mixen. Mörk choklad, också, tydligt; kanske ett stänk kaffe också.

Eftersmak: en del sötlaktrits-med-kryddor inledningsvis; försiktigt oljig; russin i sprit; herbes de Provence.

Sammanfattning: en helt okej femtonåring; från doft och smak att döma torde det trots allt finnas en del sherryfat med i mixen, men sannolikt inte – det hade de nog i så fall påpekat själva. Provningen bekräftar min upplevelse framför Tomatins stånd på Whisky show förra året: de är jättebra när de är unga, helt okej där i mitten/tonåren, och sedan när de når över tjugo år eller ännu hellre trettio plus blir de magiskt bra. Det finns inga fel i den här whiskyn, den är absolut okej, men vi är i mitten av vägen, ingenting sticker ut, varken positivt eller negativt.

Den livligare åttaåringen spöar sitt tonåriga syskon hur lätt som helst, alldeles särskilt på nosen. Står du i en taxfreebutik framöver och tänker att du ska chansa på en Tomatin, ta åttaåringen. En liter för under 400, kostade den för mig. Den är verkligen värd de pengarna.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén