Tjeders whisky

Bara whisky

Glann ar Mor Maris Otter barley 15

Det franska destilleriet Glann ar Mor, som jag skrivit om och provat upprepade gånger på den här bloggen, ger bara ut whisky i små batcher. Det är ett litet, hantverksmässigt destilleri. Typiskt, då, att de gör experiment med en kornsort som för länge sedan i princip övergivits i den skotska whiskyindustrin, Maris Otter. Glann ar Mor Maris Otter barley 15 buteljerades 2015 på 46%. Då kör vi!

Doft: här finns en fin, ren vanilj; fuktig jordkällare; röda äpplen; nagellack; hallon, eller hallontuggummi. Under dem, en bit bak, en lite ”funky” ton jag inte är alldeles förtjust i. Det är…violgodis, är det! Violgodis är inte en dålig doft i sig själv alla gånger, men den skär sig mot jorden. Med vatten: massor av (honungs?)melon; lite mer försiktig vanilj. Violen försvann, det tackar vi för.

Glann ar Mor Maris Otter barley 15.

Smak: inleds mycket rent, sött och vanljigt; kommer så päron(juice), i massor; gräs (eller, lätt bränt gräs); en frisk, syrlig ton som av syrligt apelsingodis. Under det hela viskar den där jordigheten på ett sätt som inte är helt lyckat. Med vatten: jordigheten bortblåst: bättre såhär. Syrligare, jag tänker på ljusa sugfruktgodisar täckta i vitt pulver från barndomen men kan inte för mitt liv minnas vad de hette.

Eftersmak: den inleds lite mysko, liksom buljongigt, men det ordnar upp sig; en försiktig blommighet med tydliga jordtoner följer. Med vatten: avsevärt bättre, en friskare, lite mer bränd, nästan knäckig ton kommer in, om än en kvarvarande spritighet pekar mot ung ålder på denna NAS-whisky.

Sammanfattning: detta är en whisky där ungdomen inte spretar på ett skönt sätt, utan är mer avslöjande: den var inte helt redo för att buteljeras, tycker jag. Absolut maximalt 7 YO är detta, sannolikt ett par år yngre. Den där jordigheten skulle kunna vara den sköna smutsen i det i övrigt fina maskineriet, men det krockar på något vis. En annan Glann ar Mor jag provade var jag klart förtjust i; den här övertygar inte på samma sätt, om än jag tycker det är gott. Det är helt enkelt lite för ungt.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén