Vem minns filmen Det regnar köttbullar? Numera regnar istället genom importören Symposions försorg Tomatin över Sverige. Nyss var det artonåringen och nu följer en sherrylagrad trio, lagrad på fattyperna Manzanilla, Palo Cortado och det mer välbekanta PX (Pedro Ximénez). Jag provade alla tre ihop, men två av släppen har flyttats fram. Här kommer därför smaknoter på en av dem, som släpps imorgon: en tioåring som slutlagrats i två år på fat som innehållit den lite mildare och finare sherrysorten Manzanilla.
Det handlar om en så kallad vintagewhisky: alla ingående fat fylldes 2014. Alkoholhalten är 46%. Den kostar 900 kronor minus två. 90 flaskor kommer till Sverige. Förresten, hatten av till Tomatin: släppet är enligt denna sida på 10200 flaskor. Destillerier är sällan explicita med hur stora deras släpp är, om mängden totalt överskrider säg 6000 flaskor. Men nu vet vi. Här har ni whiskyn i whiskybase.
Doft: alltså, så fin. Så ljusfruktig, med framför allt mango och inlagd aprikos. Som att någon gjort mangokola. Honungsmelon också. Jag letar citrus men om något är det mer som när fruktträd blommar, typ apelsin- och fläderblom kanske. Jättefin doft. Mer än så, denna doft är himmelst.
Smak: syrligare, mer på just citrus (citron), tydliga kryddor långt bak, frukten är lite mer omogen. Skumbanan. Inte lika omedelbart inbjudande som doften; känns ”yngre” än doften. Jag gillar oljigheten. Det är stor skillnad mellan doft och smak vilket alltid förvirrar lite.
Eftersmak: mild kryddighet med oregano och rosmarin. Svaga gröna toner: torrt gräs, winegum.
Med vatten: jag provade inte denna whisky med vatten.
Sammanfattning: doften lovar något uppåt en 88, till och med 89 poäng men övriga sidor är tyvärr inte på samma nivå. Men jag kan sitta och nosa på detta länge, länge. 83 poäng.
*
Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.