Idag, två sherrystinna Tomatin. Jag provade i januari en tioåring slutlagrad på fat som innehållit sherrysorten Manzanilla. I serien som heter Sherry cask collection ingår också en femtonåring slutlagrad på fat som innehållit en annan sherrysort, Palo Cortado, och en sjuttonåring slutlagrad på den i whiskykretsar mer kända sherrytypen PX, efter druvsorten Pedro Ximénez. Jag provade dem också i januari men släppet flyttades fram en månad. Inte kom jag ihåg att lägga upp smaknoterna då inte. Alla tre buteljerades 2024. Nu så!
Tomatin 2008 15 YO Palo Cortado
Det krångliga namnet visar att vi har att göra med en whisky med en bestämd årgång eller vintage: samtliga fat fylldes 2008. Fram till 2021 låg whiskyn i refill hogsheads. Sedan följde en treårig slutlagring på sherry butts, alltså femhundralitersfat, som innehållit Palo Cortado-sherry. Denna detaljerade information kommer från den svenska importören Symposion. Där står också att den totala utgåvan är på 6600 flaskor. 42 av dem kom till Sverige där priset var 1279 kronor. Drycken har utgått säger Systembolagets hemsida. Här är whiskyn i whiskybase. Alkoholhalten är 46%.
Doft: mer kraft, mer djup (här jämför jag alltså med den tioåriga på Manzanilla, länk ovan). När jag nosade mig igenom alla tre var denna min uppenbara favorit. När jag nu ska skriva whiskyn är det svårare. Fikon, svagt av stearin. Kanske lite svarta vinbär, eller svartvinbärsgelé. Torkad och färsk mörk frukt, men vilka? Jordigt, kraftigt, mörkfruktigt, men jag hittar inte vilka frukter. Härligt.
Smak: sötlakrits, någon lite syltig marmelad, vi säger björnbärsmarmelad. Härlig och kraftig kryddighet. En smak som den koncentrerade doften av barrskog i mycket het sommar, med toner av kåda i.
Eftersmak: mildare än doft och smak, men fortfarande kraftig. Inte kåda nu, men ett osötat koncentrat av mörka frukter. Balanserade mullrande kryddor. Hänger kvar länge.
Sammanfattning: en bra femtonåring, mer helt igenom mogen än tioåringen. Ofta är sherrylagrad whisky, för mig, lite för skrikig och ibland sötkladdig. Detta är, om vi skulle prata i vintermer, torrt. Gott, stramt, lite mer krävande. Påminner nästan om portvinslagrad whisky mer, med den där mörka fruktigheten och kryddorna. Tjeder approves. 86 poäng, kan vara lite snålt kanske; helt klart häng på 87.
Tomatin 2006 17 YO PX
Denna kostade 1935 kronor och har ”slutlagrats” i åtta år på PX sherry butts. Utgåvan ska vara på 2940 flaskor varav 24 kom till Sverige. Återigen är denna detaljerade information från importören Sympsion. Här är whiskyn i whiskybase, och whiskyn är kvar på Systembolagets hemsida men har utgått.
Doft: …och där är det, sötkladdet. Superfärska söta russin som man mortlat sönder; svagt av vanilj där bak; någon ton av målarfärg, inte av den kraftiga typen. Jag brukar ha svårt att hitta just nötter i whisky men här hittar jag till sist valnötter, kanske rostade valnötter. Svagt av koppar också. Jag föredrar femtonåringen alla dagar i veckan men jag tror jag är i minoritet i den åsikten.
Smak: russin igen, och smaken som doften av svartvinbärsblad som man gnidit mellan fingrarna; inte fullt så sötkladdigt som doften men nog finns här också kolanappar. Och med tid i munnen ett sherrybombigt fullt påslag som är svårt att analysera: gott och fatdränkt och jag kan se hur man kan tratta i sig mycket av denna, utan att behöva hålla på som jag och analysera de olika smakerna så mycket.
Eftersmak: här kommer mörk choklad in, mycket sådan, även kakao. Härlig oljighet, något jag ofta hittar i Tomatin men som jag inte känt i denna whiskys doft eller smak.
Sammanfattning: detta är nog folkets favorit om dessa tre ställs upp bredvid varandra. Skönt med en sherrybomb med mognad, så mycket numera är ungt och fatstarkt för att dölja omogenhetstonerna. Stabila 84 poäng. Gott.
*
Denna bloggpost bygger på samples jag erhållit gratis.