Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank 12 cask strength (2024)

Det kommer en meteorskur av whisky på Systembolaget den 30 januari, därav följer en ovanlig meteorskur av bloggposter idag. En är den återkommande SB 12 CS, som de förkortningstokiga kallar den. Den kostar 949 kronor, ligger på 56,2% och är lagrad på 60 % Bourbonfat, 35 % Sherryfat och 5 % Romfat. Den buteljerades 2024. 306 flaskor kommer till Sverige. Här är den i whiskybase, där vi också lär oss att detta tydligen är batch 26 av denna whisky.

Doft: i linan och i jämförelse [jag provade denna med flera andra rökwhiskies], oväntat mild. En fet, oljig lite smutsig ton som närmast får mig att tänka på ull, vi snackar då på ett levande får. Lakrits. Rökslingor. Kommer säkert öppna upp sig med vatten men ganska stängd såhär på fatstyrka, om än härlig. Lite mindre sherry än många av dessa batcher har, bra så. När jag återkommer till doften efter att ha provat rökbomberna längre fram är den nästan orökig.

Smak: så oljig, så funkigt Springbank. Röken är tydlig men ligger långt bak, längre fram är varmkörd dieselmotor, havsluft, röda winegum, järn och rostat surdegsbröd med mycket råg i. Och nej man kan inte äta havsluft men detta smakar som sådan doftar, sådär lite svagt svavligt. Elakt, fult och underbart.

Eftersmak: järn, tydliga rökpuffar, mycket malt. Som att slicka på någon gammal maskin av järn, med rostfläckar. Underbart.

Med vatten: doften får mer rök, som väntat, och den blir mer ”bourbonlagrad”, om det är begripligt; faktiskt hittar jag både knäck och kola här nu. Och citron! Smaken är fortsatt främst oljig, ännu mer av surdegsbrödet nu, och päron, nästan päronsplitt. Eftersmaken hänger kvar länge, på samma toner som innan.

Sammanfattning: jag brukar tycka Springbank 12 cask strength är småtråkig och överlägset sämst i deras core range. Den här gången är jag förtjust. Gott! 86 poäng.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2025 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén