Tjeders whisky

Bara whisky

High Coast y el sherrybombo Cinco II

2020 släppte High Coast en speciell whisky: Cinco. Y ahorita estan de vuelta! (Ungefär: and now they are back!) Med Cinco hade de lagrat sin sprit på fem sorters sherryfat: Fino, Amontillado, Palo Cortado, Oloroso och PX (Pedro Ximénez). Det var en maffig whisky. Nu har de gjort en till batch. Eftersom det fortfarande är fem sorters sherry heter den inte Seis utan Cinco II. Den här whiskyn är äldre (åtta år), alkoholhalten marginellt högre (51,1%), det är flera fat av amerikansk ek än i den första utgåvan, som var nästan uteslutande lagrad på spansk ek. Nu är det tolv av arton fat som av spansk ek. 5355 flaskor på 50 cl blev det (och 360 på 70 cl). Den släpps idag den 31 mars på Systembolaget och kostar 885 kronor. All ingående whisky är orökig och 16 av de 18 ingående faten har legat på sherryfat från dag ett, medan två fat är slutlagrade fat.

Låt oss kasta oss in i denna kreation!

Doft: jag tror, från minnet, att denna är finare och mer subtil än sin föregångare. Jag vill minnas den första Cinco som en riktig vrålare. Här känner jag apelsin och apelsinblom och rejält mörk choklad. Kåda eller fernissa; båda delarna, tror jag. En lite dammig, torr och varm vind där det står trämöbler. Jättehärlig doft.

Smak: fantastiskt sträv kåda och kakaostark kola kommer först. Denna whisky har mycket kraft, och en härlig vaxig, nästan oljig munkänsla. Bergamottolja kanske? Det är lite som svart te som dragit länge. Kanel och andra kryddor, jag hittar inte vilka. Mycket mycket kakao. Härligt!

Eftersmak: mer parfymig i kryddorna här. Kryddnejlika i apelsin, sådan där som man gör på julen. Svagt mintig.

Med vatten: mer koppar på doften nu, och den där kryddnejlikan. Någon smuts långt bak, som en aning av det stallet som vinskribenter brukar prata om. Häst, helt enkelt. En underbar doft, om nu någon undrar. Smaken har blivit snällare, mer vaniljig inledningsvis, men efter ett tag kommer ett rejält kryddmuller där under. Mycket gott. Eftersmaken har fått saltlaktrits och mer mynta, nästan spearmint. Och svarta vinbär. En del kommer vara besvärade av det intensiva vrålet från kryddorna här i eftersmaken, men jag gillar det.

Liksom den första Cinco kan denna whisky verkligen anbefallas. Det är häftigt och lite märkligt att det inte blir en whisky som drar åt tusen håll när det är så många olika slags fat som blandats. Jag drar till med en 87 poäng men det var ett tag sedan sist jag pysslade med poäng så ta siffran med en nypa salt: detta är mycket gott. ”87” betyder ungefär ”skitgott” på vanlig svenska.

High Coast är sannolikt unika med att ha blandat till en whisky lagrad på de fem olika sorternas sherry. Om jag får låtsas att det är jag som bossar över hela företaget till 100% skulle jag göra såhär: 1) se till att det då och då kommer en Cinco, för de är ju skitbra. 2) Jag skulle skapa en serie som heter Elements of Cinco. Här finns en möjlighet att visa whiskykonsumenterna hur de fem sherrysorterna skiljer sig åt i sin påverkan på High Coasts whisky, liksom hur spansk och amerikansk ek skiljer sig åt. Fem sorters sherry, två sorters ek – häpp, där har ni en serie med tio olika Elements of Cinco. Perfekt blandning av whiskyutbildning, nörderi och en sådär lagom kommersiell seriegrej som vi nördar älskar (”kommer det komma tio stycken? Jag ska fan samla ALLA!”).

*

Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén