Tjeders whisky

Bara whisky

Men använd pot stills!

En blindprovad lite mystisk whisky. Reflektioner i efterhand.

Doft: seriously? Okej, nu gäller det att jobba på att inte avfärda detta på rot, men första intrycket är ju rätt långt ifrån positivt, måste jag säga… Vad doftar det då? Ordentligt ung och smutsig sherrylagring. Järn; russin; lätt ruttnande hö; (övermogen?) mango; dy; nagellack med inslag av aceton; någon konstig sötma-med-syra som är typ frukt som nästan börjat jäsa, weed som röks och tobak. Utan noter och bara som intryck av vad som finns i glaset skulle min korta beskrivning vara ”blaskigt och uselt”. Det doftar hybridpanna lång väg. På grund av källan till samplet tänker jag Domaine des Hautes Glaces eller vad de heter.

Smak: vattnig, söt, mycket tobak, lime, mörk sherryfrukt i bakgrunden. Sockervatten, farinsocker. Päronjuice. Betydligt bättre än doften. Det känns som för rent destillerad sprit med för kort tid i faten, så kanske till och med kolonndestillerad? Tycker inte det känns som en grain… Eller? Faktiskt riktigt najs i munnen ju. 43%? Blended, kanske? Men vilken blended är såhär vågad och annorlunda?

Eftersmak: även här upphämtning mot doften. Rispuffar (!), svagt av ljus chokladkaka, instant coffee kanske. Äpple. Kvar hänger en vagt blommig ton. Det är som att smaken och eftersmaken spelar i en totalt annan liga än doften. Doften lovade något sådär katastrofalt runt 50 poäng, men tycker smaken och eftersmaken är något helt annat.

Med vatten: men vad i he… Var jag förvirrad när jag nosade på detta? Inga direkta off notes bortom lite märklig fulsmuts. Det doftar som dyr müsli med starkare inslag av mörk sherryfrukt. Fast vänta, också en del gummi och…jo…banne mig…kokad sparris. Nej, den här doften får fett med underkänt av mig. Smaken är sämre nu, mer tanniner och kaffe. Tanninerna pekar mot att detta har ålder, kanske ordentligt med ålder (i detta sammanhang betyder det plus tio år)? Riktigt fin sherrylagring i smaken efter en tid i gommen. Schizo dram! Eftersmaken inleds med svaveltoner (rått ägg – inte ruttet – blött krut, blött gummi), övergår i apelsinchoklad. Mja, nä, eftersmaken tålde inte vatten.

Sammanfattning: kanske den mest disparata whisky jag någonsin smakat. 43% tror jag på, kanske blended, kanske riktigt ung Domaine des Hautes Glaces (men det finns toner av sherryfat här som snarare antyder över 20 år gammalt). Mysko, konstig: roligare att prova än att smaka på. I princip omöjlig att poängsätta, men med denna doft måste det bli under 70 poäng någonstans.

Detta var:

 

Åhå, denna är inte bekant? Om jag säger Rouget de Lisles Pur malt tänker du inte direkt ”ah, just det, DEN”? Från det franska destilleriet Rouget de Lisle, om vilket du kan läsa här om du kan franska. Denna whisky är reggad i whiskybase som en blended malt, men det är fel och säkert ett utslag av att någon läst ”pur malt” och tänkt att det är samma sak som ”pure malt”. Den är 100% en produkt av destilleriet och gjord på 100% mältat korn och lagrad mer än tre år på träfat och Frankrike ligger i EU, case closed, detta är singelmalt. Fransmännen, tokiga som de är i att skapa extraregler, har dock en drös med egna regler för vad som får kallas fransk (och bretonsk, och God knows what else) whisky. Och denna var kokad i något slags Armagnacpanna men sedan 2017 kör de tydligen i en Holsteinpanna så snart kommer de kunna kalla sin whisky för singelmalt. Allt detta enligt den mycket informativa sidan whisky-francais.com, länkad ovan. För mig är den informationen obegriplig, och varför något skulle bli mer singelmalt av att produceras i en Holsteinpanna är mig ett komplett mysterium. Valet av ”ny” panna är, från ett WHISKYmakarperspektiv, ännu mer obegriplig.

Något är synnerligen djupt ordentligt fel med whiskyproduktionen i Frankrike (och Tyskland, och Österrike, med flera ställen). I princip inga destillerier där kör med pot stills, alltså traditionella kopparpannor. Ständigt dessa andra slags spritpannor byggda för att koka fruktsprit, eller gin, eller armagnac, eller något vad som. Det är begripligt för de många destillerier som kört annan sprit länge, och som sedan breddar sin produktion till att också omfatta whisky. Begripligt, men olyckligt. Men att nästan ingen i dessa länder, även de som grundar ett nytt destillerier, bemödar sig om att köpa in ett par tradtionella kopparpannor är synnerligen sorgligt. Det blir liksom inte bra whisky i de där pannorna, så är det bara.

Denna hybridpannekokade konstighetssmakande fejky eller almostsky eller vad det nu är från alla håll kommer liksom aldrig aldrig aldrig bli lika bra, eller ens i närheten av lika bra. Här en panna från Rouget de Lisle. Dylika bör icke brukas för att maka whisky:

Bild från whisky-francais.com.

Skall du byta denna panna mot något annat? Byt ICKE till denna monstrositet:

Rouget de Lisles ”nya” panna. Samma bildkälla som ovan.

Kort sagt: maka er singelmaltwhisky i pot stills. Tack för ordet.

*

Tack till Mathias N för blindskottet.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén