Tjeders whisky

Bara whisky

Ett nytt Speysidedestilleri har dragit igång

| Inga kommentarer

Det är alltid roligt när nya destillerier sätter igång pannorna. Chivas Brothers nya destilleri i Speyside, Dalmunach, hör dock definitivt inte till kategorin av jättespännande destillerier. Nu är de i alla fall ”on stream”, som det heter, och har officiellt invigts. För mig, som köper upp och administrerar fat på nya destillerier med en manisk fart som är allt annat än hälsosam för min privatekonomi, förtjänar Dalmunach mest en randanmärkning. Det handlar om en fabrik som ska producera whisky som ska landa i olika blends, inte om ett nytt småskaligt hantverksdestilleri. Lite mer om Dalmunach kan man läsa här.

Trenden är annars, som jag har skrivit tidigare, klar: av alla nya destillerier som växer fram är en förkrossande majoritet mindre och drivs inte av de stora konglomeraten. Dalmunach kommer inte att rita om den skotska whiskykartan i form av nya buteljeringar av single malt. Bra ny skotsk single malt kommer i framtiden istället komma från de mycket mindre och oberoende ägda nystartade destillerierna. Lägg istället namn som Annandale, Ardnamurchan, Ballindalloch, Barra (om de nu äntligen kan komma igång!), Eden Mill, Gartbreck, de båda destillerier som tycks slåss om titeln The Glasgow Distillery, Harris/Isle of Harris, Huntly (om A. D. Rattrays destilleri nu kommer att få det namnet), Kingsbarns, Saxa Vord, Strathearn och Wolfburn på minnet – och det är inte ens en komplett lista över de många olika projekt som satt igång eller är på gång.


Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.