Tjeders whisky

Bara whisky

Svenska Eldvattens The Old Speysider

Idag 25 februari släpp(te)s en whisky som det redan glunkats om en del från bloggar. Det handlar om en 27 år gammal whisky från en refill bourbon hogshead – tre ord som är ljuv musik i mina öron – från Svenska Eldvatten. ”Fatnummer” är SE111, vilket ska läsas som att det är det etthundraelfte fatet Peter och Tommy buteljerar. Fatet gav 257 flaskor, alkoholhalten landade på 46,3% och priset är 2500 kronor (minus en femma). Destilleriet är inte utsatt, så det vi vet är: Speyside, lagd på fat i maj 1992, buteljerad i oktober 2019. Här är mina noter.

Doft: jag vet alltså inte vilket destilleri detta är och hade det varit Mortlach kanske de hade kallat denna för The Beast of Dufftown, men för mig vrålar detta Mortlach.* Men skit i det och spelar roll, vad doftar det? Dyrt trä med lätt parfymig touch, typ sandelträ? Ananas och mango i rikliga mängder. Solvarm mahogny. Ett stänk dyr fernissa och ett stänk torkad grapefrukt. Svagt av apelsin och en mjukt, mycket svagt svavlig kryddighet som närmast kan beskrivas som icketända rökelsestickor. De där holländska honungskakorna som är så vansinnigt goda. Om vi struntar i beskrivningen och bara går på intryck är detta en doft som är helt jävla amazing. Smakar den ens hälften så gott som den doftar är denna whisky en biljett till paradiset.

Smak: holy cow. Inte lika brutalfruktig som doften till en början, utan inledningen är lite syrligare; mjukt oljig, med fernissa och alla dyra träslag du kan tänka dig. Torkad ananas, mango, mandariner, honung utan extrem sötma; mjukt vaxig munkänsla, så mycket smaker här som jag inte kan pinpointa men spelar roll för detta är bara sååååå goooooooott…

Eftersmak: milda, perfekt välavvägda frukter, här har päron tillkommit. Mild, mjuk kryddighet (torkad mynta, framför allt).

Med vatten: grönt jasminte och fläderblom tillkommer, och gröna vindruvor. Fantastiskt. Smaken har mild perfekt ljus fruktighet med inslag av…nej, jag ger upp, det är för många smaker, det kommer bara bli en lång lång lista… Eftersmaken har fått ananas och Trocadero och myntan har blivit spearmint.

Sammanfattning: jag har sett här och var i sociala medier hur folk har varit imponerade av denna. Jag sällar mig till hyllningskören. Väldigt få whiskies är 2500 kronor goda och väldigt få whiskies som är över säg 20 år gamla är numera fortfarande prisvärda. Denna whisky levererar doft och smak på 2500-kronorsnivå, kanske över. Jo, fan över. Så fort min inre poängskala går över 91–92 känner jag mig inkompetent och vet inte vad jag ska sätta, riktigt: jag har bra mycket färre än 50 såhär bra whiskies i mig, och jag har provat väldigt mycket whisky, så kan jag säga. Jag fegar lite och säger 93 poäng, men det kan mycket väl vara någon poäng högre. Jävlar, vilken whisky!

*Jag har efter att jag skrev mina noter fått veta via omvägar vilket destilleri det är. Det är inte Mortlach.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

2 Kommentarer

  1. Håkan Hedlund 25 februari 2020

    Hej ! Var kan man beställa Eldvatten. The old speyside ?

    • David Tjeder 26 februari 2020 — Postförfattare

      Hej och förlåt sent svar – alltså, man beställde den på Systembolaget igår när den släpptes, men vad jag förstår sålde den slut. Kolla där om den går att beställa.

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén