Tjeders whisky

Bara whisky

Idag firar vi International whisky day

Idag är det International whisky day. Som särskild dag för whisky är den unik: den är inte skapad av branschen för att göra reklam för produkten whisky. Den är istället en hyllning till den legendariske whiskyskribenten Michael Jackson (1942–2007), som helt förändrade sättet vi både skriver och tänker kring whisky. (Ja, öl också faktiskt, men för min del är det hans skriverier kring whisky som spelat roll.) Dagen är också en hyllning till alla i whiskyindustrin ”from today back to when it all began”, som det heter på dagens officiella hemsida.

Det finns bara en Michael Jackson.

Det finns gott om rätt tramsiga whiskydagar, som branschen försöker få oss att fira i tid och otid. En ny lanserades helt nyss och firades för första gången i år, jag minns inte ens vad det var. De här dagarna är rena reklamprodukter uttänkta av marknadsförare på Diageo och andra ställen. De blir bara fler och fler. Fortsätter det såhär kommer vi snart fira International blended Scotch day, International single malt day, International cask strength day, International single grain day och International blended malt day. För att inte tala om särskilda dagar för de olika whiskyregionerna.

En enda whiskydag är värd att fira på riktigt, och den dagen är idag. Vi höjer våra glas för den verkliga uppskattningen av whisky, vi höjer våra glas för Michael Jackson. Och ja, i en tid när så många saker kommer från marknadsförare snarare än entusiaster firar vi denna dag med större intensitet än andra dagar just för att den är skapad av whiskyentusiaster, för whiskyentusiaster, utan kommersiellt syfte. I en tid när våra liv alltmer utspelar sig online kan det också vara värt att säga att du firar den på Facebook – här hittar du eventet. Om vi samtidigt kan tänka på att stödja kampen mot Parkinsons, sjukdomen som tog Jacksons liv, är det en god bonus.

Hur ska du fira dagen då? Jag citerar från dagens hemsida igen:

Raise a glass and celebrate the greatest drink in the world. Honour the unsung heroes of the industry from today back to when it all began. Host a tasting. Visit your local bar. Open that special bottle. Introduce whisk(e)y to someone who has never had it before. Whatever you do, enjoy it responsibly.

Slainte.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén