Tjeders whisky

Bara whisky

Goldlys single grain burgundy finish 14 YO

Vännen Martin skickade detta som ett blindskott. Noterna nedan skrevs helt blint.

Doft: whoa…weird. Tankarna går direkt till Tyskland/Österrike och hybridpannor. Detta kan inte vara kokat i pot stills. Kan också vara Norrtelje brenneri, när jag tänker efter: alltför neutral sprit lagd på fat.  Matolja. Marsansås. Sötlakrits.

Smak: matolja, igen. Svag lakrits. Mycket märklig kryddighet, nästan som varm plast möter det vita på en grapefrukt möter en totalt kaotisk kryddighet. Mycket långt ifrån gott.

Eftersmak: English licorice eller vad det heter, de vita och svarta. Konstiga kryddor. Märkligt sura toner.

Med vatten: stendött. Jag skulle säkert kunna gräva djupare och hitta beskrivningar, men orka liksom: riktigt, riktigt tråkig whisky, detta. Smaken är märkligt ekbesk utan att det finns något djup, betydligt sämre än utan vatten. Eftersmaken är superbesk och citronig på samma gång.

Sammanfattning: alltså, nej nej nej. Rejält under 70 poäng, detta. Utan tvivel under 60. Allt därunder är inte intressant att vidare diskutera i termer av poäng.

Detta var alltså som ni sett på rubriken en single grain som fått slutlagring på ett fat som innehållit burgundyvin. Faktiskt också en single cask, fatnummer 2769, nedvattnad till 43%. Enligt baksidestexten torde denna whisky i själva verket vara 15 YO eftersom de skriver att den legat i minst 14 år på bourbonfat och sedan i minst ett år på burgubdyfatet. Länk till whiskybase här. För £51 kan den inhandlas från Master of Malt. De – de där ”chaps at Master of Malt” – tyckte såhär om denna whisky: ”Nose: White chocolate-dipped strawberries, fudge, lemon zest and a pinch of savoury oregano. Palate: Basil leaf, redcurrant, nutmeg and an almost smoky touch of oak warmth. Finish: Dried peels and blueberry pancakes.” Som sagt, smaknoter publicerade på försäljningssidor behöver tas med minst tretton nypor salt.

Goldlys? undrar du som läser nu. Om jag säger att destilleriet bakom heter Filliers, hjälper det? Nä, trodde väl inte det. Filliers är ett belgiskt destilleri som bland många andra spritsorter också gör grainwhisky. Destilleriet praktiserar något de kallar ”double still production”, där man börjar med destillering i en kolonnpanna och sedan destillerar i en traditionell kopparpanna (spritpanna). De kokar även en del maltwhisky, även om ingen sådan whisky ännu har släppts. Eftersom namnet Filliers användes för deras genever valde de Goldlys som namn för sina olika whiskies (även om de också släppt en ryewhisky under annat namn, Sunken Still). Detta var som synes inte en whisky som gav direkt mersmak. För mer detaljer om destilleriet, läs WhiskyTowers intervju med deras ”master distiller”, Pedro Saez del Burgo.

*

Denna bloggpost bygger alltså på ett blindskott från Martin A. Tack, Martin!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2019 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén