Tjeders whisky

Bara whisky

Craigellachie 13 YO – en jättebra dram

En snabbrecension av och en lika snabb reflektion kring denna underbara whisky – en riktigt bra höstwhisky. Äh, förresten: den här köttiga stilen passar alla årets månader. Whiskyn ligger på 46%.

Doft: apelsin, symaskinsolja, grapefruktzest, mandel (mandelmjöl kanske?), sött och beskt på samma gång. En helt fantastisk doft. Bröd, som jag brukar känna då och då; jag antar att det är vad som avses med maltighet i smaknoter. Ett uns av praliner, men utan choklad/kakaotouchen. Nu vet jag – marsipan! Vaniljkräm, efter ett tag i glaset. Vatten lockar fram en härligt murrig ton av bränd jord.

Är den skitsnygg eller är den skitsnygg?

Är den skitsnygg eller är den skitsnygg?

Smak: apelsinzest, lite kokos, symaskinsolja igen – på ett sätt som påminner om ung Old Pulteney – vitpeppar, underbart rivigt och lite bittert.

Eftersmak: underbar! Inte insmickrande alls. Här samsas bitter apelsinmarmelad med torkad ingefära och några oväntade noter av blommor, de där ”floral notes” som jag har så svårt att specificera.

På en skala från nej vad motbjudande till köp denna whisky ligger denna definitivt på köp denna whisky. En av de bästa whiskies jag har druckit i år. Om du gillar whisky som klappar medhårs och har en förkärlek för sherrybomber, köp den inte. Billigast i hela Europa på vårt kära Systembolag, kostar nästan gratis: 479 kronor. EDIT: från den 1 juni nu är den så löjligt billig på Systembolaget att det nästan är upprörande: 399 kronor.

Det finns ytterligare två skäl att köpa Craigellachie 13 YO, förutom doft och smak. Jag brukar strunta helt i design på etiketter och flaskor, men seriöst, designen på Craigellachie är ju ruskigt tilltalande. Detta är en flaska jag gärna stirrar på, länge. Det andra skälet har med whiskybranschen att göra. Bacardi-Martini som äger Craigellachie och en liten handfull destillerier till har i all diskret tysthet gjort uppror mot den trend som ger allt mer NAS-whisky, alltså whisky där åldern inte anges på flaskan. När de lanserar whiskies från dessa sina relativa nyförvärv gör de det under den oförblommerat bombastiska paraplytermen The last great malts of Scotland. Det är ju mest tugg från försäljningsavdelningen, som om de lyckats köpa på sig de fem allra bästa och minst kända destillerierna på planeten. Men! Man måste ge dem beröm och bocka och tacka för att de valt att åldersbestämma sina buteljeringar. De har gjort det med Aberfeldy och de har gjort det med Craigellachie. Övriga destillerier i deras ägo kommer snart få nya kostymer i form av ålderbestämda, officiella buteljeringar. Vill du använda plånboken för att rösta mot en industri som allt oftare inte vill berätta vad det är i buteljen? Köp Craigellachie!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén