Tjeders whisky

Bara whisky

Box 2nd step 01

2016 släppte Box, numera High Coast, den första i sin serie 2nd step. De skickade ett sample då, när det begav sig. Eftersom jag jobbar hårt på att erhålla en pokal som det ska stå Till Världens Långsammaste Bloggare på tog jag och provade den häromdagen. Jag provade den förutsättningslöst, det vill säga jag kollade inte in High Coasts eminenta hemsida, där allt du kan tänkas vilja veta om varje whisky finns med (se här för 2nd Step 01 och här för whiskybase). Men nu har jag kollat: 100% av ingående whisky är rökig, 98% är lagrat på bourbon barrels omgjorda till quarter casks, 2% kommer från ett ynka fat på 100 liter av amerikansk nyek som var hårt rostat. Inga småfat förutom det där hundralitersfatet, alltså. Box 2nd step 01 är buteljerad på 51,1%, och utgåvan var på 7880 flaskor på 50 cl.

2nd Step 01 kostade 747 kronor när den släpptes på Bolaget och sålde slut i ett huj. Den finns faktiskt tillgänglig i detta nu från Bordershop för 695 kronor.

Doft: kraftig rökighet (för att vara Box/High Coast); en balanserad, lädrig och mineral rök. Hårdbakat ljust bröd; äppelblom. Under ligger en skir, ren vanilj som är underbar. Något syntetisk frukttuggummi finns här också i stora lass. Precis ingen människa på planeten skulle gissa quarter casks och 4 YO på denna doft. Denna doft är faktiskt helt awesome.

Smak: så välbalanserad och snäll vaniljig inledning: vanilj, kanske sötlakrits, äpplen. Men så kommer en fet och dundrande rök med minerala toner, stenstrand, tobak och gammalt läder. Svårbeskrivbar smutsig oljighet här också.

Eftersmak: spearmint inleder; bolmande nästan lite sur eller syrlig rök faktiskt inte olikt Caol ila, där röken ibland bär med sig toner av citrus och svag blomster. Rostat rågbröd.

Med vatten: smutsigare, på ett bra sätt: tuggummit backar och svaga toner av asfalt letar sig in i röken. Smaken är mildare nu, rökigheten möter snarare en svagt, svagt torvig kolasås. Med lång tid i munnen hittar whiskyn den där lite mer aggressiva kaxiga rökigheten från före vattningen. Eftersmaken är hubba bubba galore möter rök: colasmak, syntetisk frukt, men rejält oljig och härligt tjock rök. 

Sammanfattning: det är totalt sinnessjukt att denna whisky är 4 YO och har lagrats på quarter casks. För att vara stora fat, stor utgåva och 4 YO skulle jag ge denna whisky 98 poäng. Jag skämtar inte, om det fanns en kategori whisky i någon tävling någonstans där kravet skulle vara ”under fem år, inga minifat, utgåvan ska vara på minst 5000 flaskor” har jag extremt svårt att tro att det existerar en whisky på planeten som slår 2nd step 01. Det är bortom brutalt imponerande. Men så är den bara fyra år, och även om den känns som, säg, mellan sju och tio, är förstås inte komplexiteten galet stor. Det är en mycket välgjord rökbomb, helt enkelt. Detta är den ULTIMATA blindprovningswhiskyn. Låt folk gissa ålder, låt dem sätta poäng. Inte en sportmössa att någon kommer gissa på 4 YO. Om du inte vill använda din flaska för blindprovning, bara att pimpla: detta är gott, mycket gott.

Ja, så var det poängen, då. Om man tänker bort åldern och försöker att inte imponeras av att den håller för vatten och inte sticker alkoholmässigt…så är det fortfarande en grymt imponerande whisky. Säg 85? Kanske, kanske till och med 86? Eller? Jag är chockad, nu när jag går tillbaka och provar denna, över hur bra den är. Hoppas jag har en oöppnad flaska stående någonstans…

*

Denna bloggpost bygger alltså på ett sample jag erhållit gratis – för tre år sedan…!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén