Tjeders whisky

Bara whisky

High Coast Silent Mills 02 – Sandö

Den andra whiskyn i High Coasts serie Silent Mills är här. Det handlar liksom för den första utgåvan Marieberg om en helt rökig utgåva. Fyra rökiga unga (6 YO) sherry hogsheads ihop med ngt äldre (7 YO) rökiga bourbon barrels (20 st). Sådant brukar jag föredra framför whiskies där man kört slutlagring: att blanda whisky som lagrats hela tiden på sherryfat med whisky som lagrats hela tiden i bourbonfat. Hur som, hela fatllistan har du här. Upplagan är på totalt 10318 flaskor. Numera går dock en hel del av High Coasts produktion på export, så långt färre än så lär ha ingått i släppet till Systembolaget. Där kostar den 800 kronor. Här har ni den i whiskybase.

Doft: godis. Jag provar denna efter Paul Johns whisky Bold som var tydligt rökig och High Coasts rökiga recept brukar inte kännas så mycket på nosen, men ändå: det första intrycket är nästan orökigt. Och en så vacker, kraftig nos det är. Ren vanilj, sådana där lite liksom blötare päron, någon färsk tropisk frukt som jag inte vet precis vad det är – en korsning av ananas och mango med lite honungsmelon, typ. Och väldigt mycket tutti frutti-godis. Därunder bara viskar torven. Noll omogenhetstoner. Blint hade jag gissat någon bra standardutgåva på 46% av en 12 YO lagrad uteslutande på first-fillfat. Inte omöjligt att jag hade varit på något av de snällare destillerierna som gör grymt bra orökig whisky (hej Glen Grant), så liten är den där torvtonen. Faten hade varit rätt, men åldern är ju bara hälften av 12 YO.

Smak: här brukar High Coasts rökighet dundra fram mycket mer än i nosen. Låt oss se vad vi har… Alkoholen känns, och torven, men röken vete håken. Underbar vaniljkladdig sås, och päron, och gult äpple. Maräng, faktiskt. Med tid i munnen kommer de liksom smutsigare, grövre tonerna, men de viskar: läder framför allt, men också en mild väldigt liksom söt rökighet. Kanske någon chokladton. Aldrig att jag hade gissat att all ingående whisky var rökig…!

Eftersmak: milt av torv i djupet; kokosflagor; ingefära; och de där tutti frutti-godistonerna från doften. Mörk choklad. Efter ett tag kommer ett rejält rökmuller fram.

Med vatten: ljusfruktigare, och mer tydligt om än milt rökig. Päron, mörk choklad, eller om det är chokladmousse, och den där fina, mjuka röktonen. Smaken är även den ”ljusare”, med gröna vindruvor och ljus melon till en början. Håll kvar i munnen och en rejäl rökighet och torvighet kommer fram. Mycket choklad, också. Denna whisky är en lättrökt dessertkaka. Eftersmaken nu mycket tydligt rökig och lite yngre i stilen: läckert att den bryter av så! Läder och en syrligare, ettrigare rök kommer fram.

Sammanfattning: alltså, det är bara stora fat och inte en droppe av all ingående whisky har fyllt åtta år. Det är så galet imponerande. En smekning till whisky, där rökigheten mer tydligt kommer fram med vatten, och särskilt då i eftersmaken. Poäng? Tja…85? Poäng om jag hade gett poäng efter ålder, om detta hade varit en singelmalt med ålderbestälmningen 6 YO, hade varit betydligt högre.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén