Tjeders whisky

Bara whisky

Bowmore Laimrig batch 3

En till blinning ur Roy Å:s kalender (inte många kvar därifrån nu); en till Bowmore Laimrig, fast en annan batch. Jag var mycket förtjust i batch 2 – noter här. Bowmore Laimrig batch 3 är en 15 YO sherrylagrad whisky som buteljerades 2012 på 53,7% i en upplaga av 18000 flaskor. Länk till whiskybase här. Som alltid: mina noter nedan från blindprovningen är totalt oredigerade.

Doft: sherry och rök: en kombo som kan bli ordentligt misslyckad, och riktigt ordentligt lyckad. Spontant känns detta lyckat. Let’s see… En ganska ”ful” rök (Bunna, Longrow fast utan sjögräs så lär inte vara Longrow; kanske Benromach?), lite stickig och med toner av asfalt i sig; rejält varm gran; linolja. Tunga sherrytoner också: här faktiskt körsbär, också svarta vinbär och en del lite liksom sur svavel. 46%, tror jag, och ungt (säg 8–12 år). Inte bara gran, faktiskt enris också; skog möter rök möter sherry. Med tid i glaset backar rökigheten. En bra doft.

Smak: åh, aj lajk. Sherrysmutsigt: mörka frukter möter tydlig torvighet och än tydligare rök. Kaffe, fikon, svårbeskrivbar syrlighet; ordentligt oljigt och smutsigt. Kanske lite blyerts. Helt suverän balans mellan rök och sherryfat. Alkoholstarkare än jag trodde; kan detta vara Benromach 10 100° proof? Det är skitgott, vilket skulle tala för det. Samtidigt lite för rökigt för det, och Benromach 100° Proof har mer kaffe i sig, råkar jag minnas eftersom petade i mig en sådan för bara ett par dagar sedan.

Eftersmak: väldigt viskande vid små sippar; ganska kort (men blir bättre och längre med större sippar). Hårdrostat kaffe, körsbär, svagt av chili. Mycket tydligt rökmuller.

Med vatten: mer krut nu; mer vegetal torvighet: en stor förändring med vatten. Smaken är dock lite liksom utsmetad nu, även vid bara lite vatten, men jag gillar att sherryn förblir liksom syrlig, inte sötkladdig. Russin? Romerska bågar. Mycket tydlig, ganska ung rökighet (blyerts möter surrök). Eftersmaken är härlig vattnad, med mer chili, mer mineral rök med små inslag av tång och svagare sherryinslag. Läckert.

Sammanfattning: en härlig kombo av sherry och rök. Jag landar på Bowmore eftersom röken är kraftigare än Benromachs, men svagare än Islays andra rökare – och kanske också på grund av källan för samplet, Roy Å tycks gilla Bowmore. Ålder en 10–12 år, kanske? Detta är gott. Jag är inte golvad, men klart bra whisky. 87 poäng.

Reflektioner: jag gillade batch 2 än mer, men även detta var en bra whisky – den kändes lite yngre än batch 2, från minnet (det var inte länge mellan de båda tillfällena då jag provade dessa). Batch 3 kostade 649 kronor när den släpptes på Systembolaget. Idag får man betala lite mindre än tusen spänn mer för en flaska från just denna batch, verkar det som. Det gamla priset visar hur otroligt fort whiskypriser har stuckit iväg, både i detaljhandeln och på andrahandsmarknaden. Tänk dig ett Islaydestilleri som buteljerar en någorlunda begränsad 15 YO som lagrats på sherryfat, dessutom på förhöjd alkoholstyrka eller fatstyrka. 649 bagis? I don’t think so…

Slutreflektion och en skvätt kul nörderi: jag hoppade aldrig på Laimrig-tåget när det begav sig, sannolikt på grund av min patetiska vilja att inte jaga samma whiskies som ”alla andra”. Det är först nu såhär några år senare jag som typ sista whiskyentusiasten i Sverige ”upptäcker” att joho då, de är ju bra, de här. Men just Laimrig batch 3 har jag provat – dock på lite speciella sätt. Mattias Klasson gjorde nämligen ett galet experiment med whiskyn, där han utsatte whiskyn för att lagras länge i solljus, i värme, i frysen, i billiga PET-flaskor med mera. Hur det experimentet utföll skrev jag om här; för detaljerad inblick i folks smaknoter med mera, gå med i denna Facebookgrupp och scrolla runt. Eller, jag kan hjälpa dig med ett gäng länkar:

  1. Mattias presenterar experimentet
  2. Smaknoter från Håkan Peat Dahlberg
  3. Smaknoter från Magnus Fagerström
  4. Smaknoter från Ingela Gustafsson
  5. Smaknoter från Roger Melander
  6. Smaknoter från David Tjeder
  7. Smaknoter från Anki Ulvmåne; en video från Anki Ulvmåne

Ett mycket spännande experiment, det där, väl värt att läsa!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén