En High Coast som kostar 800 kronor minus på Systembolaget. Jag försöker hitta precis när den släpptes men lyckas inte. Det finns flaskor kvar, så mycket framgår. Här har du den i whiskybase och här är informationen från High Coasts hemsida. Kortversionen är att den är just under 10 år och utgörs av en blandning av specialfat av ny amerikansk ek på bara 90 liter samt first-fill bourbonfat. 100% av den ingående whiskyn är orökig. 4867 flaskor blev det, och alkoholstyrkan är 49,7%.
Doft: whoa, don’t hold back, guys! Kolasnören och färsk kokos – om jag minns rätt, det var länge sedan jag nosade på det, men en kraftig kokosighet [!] som känns som att man närmast smält ned kokosflingor. Rabarber. Persika. Kanske är citrusen bakom det hela apelsin. Päronsplitt också.
Smak: även här dundrar det; detta är en whisky som går på knockout. Massor av vanilj och kolasås, med spearmint en bit bakom. Den känns liksom tjock i munnen, smörig.
Eftersmak: vanilj igen, kanske kiwi. Päronen återkommer. Ännu mer spearmint.
Med vatten: mjukare, mildare. Vaniljen och kokosen backar och fram kommer en blandning av fläder och…kåda? Jo, faktiskt. Läckert. Smaken har vuxit, fått toner av rabarber och citronzest, jättefin smak nu. Eftersmaken är balanserad, minttonerna har backat lite, kvar hänger päron och fläder.
Sammanfattning: en whisky för oss som föredrar bourbonlagrat framför sherry, men med extra allt. Jag gillar det, massor. På engelska brukar man prata om quaffable, jag tror inte vi har något liknande på svenska. Detta är just quaffable: en öppnad flaska kommer gå åt fort. 86 poäng kanske? Eller var det snålt?
*
Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis.
Ola 23 april 2025
Släpptes runt första juni 2024, give or take